OPĆINA CERNIK – Vrijedno arheološko otkriće: lokalitet crkve svetog Stjepana s kraja 13. stoljeća na groblju u Opatovcu

Datum objave: 20. 5. 2020. | Kategorija: Kultura

CERNIK – Da je Slavonija i ispod plodne ravnice bogata kulturno povijesnom baštinom poznato je odavno. Potvrdio je to i najnoviji iznimno vrijedan arheološki lokalitet na mjesnom groblju u Opatovcu, Općina Cernik, gdje je ekipa Gradskog muzeja Nova Gradiška i Konzervatorskog odjela Slavonski Brod otkrila ostatke crkve svetog Stjepana s kraja 13. i početka 14. stoljeća.

Na mjesnom groblju u Opatovcu, općina Cernik, djelatnici Gradskog muzeja Nova Gradiška, predvođeni ravnateljicom dr.sc.Marijom Mihaljević i povjesničarom umjetnosti i konzervatorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu, Ratkom Ivanušecom, pronašli su ostatke stare crkve svetog Stjepana prvomučenika koja, po sadašnjim nalazima, datira s kraja 13. i početka 14.stoljeća.

Prve informacije o mogućem vrijednom nalazištu stigle su od mještana koji su prilikom ukopa često nailazili na ostatke zidova, pa i oslike, zbog čega su djelatnici Gradskog muzeja Nova Gradiška, zajedno s kolegom iz Konzervatorskog odjela, odlučili “odraditi” srednjovjekovnu topografiju, terenske izvide i probna sondiranja. Nakon provjere poznatih i dostupnih izvora, a potom i pronalaska mogućeg kapitela, zaključeno je kako je riječ o crkvi s kraja 13. ali i koja je zasigurno potvrđena u 14. stoljeću papinskim propisom iz 1332.godine, srušenoj u vrijeme osmanskog razdoblja. Do iznimnih rezultata ekipa stručnjaka došla je već s prvim danima istraživanja shvativši kako je riječ o posebno interesantnoj crkvi, a među građevinskim ostatcima pronađeni su i elementi arhitektonske kamene plastike.

Uz struku koja će ovim, itekako, profitirati, otkriće lokaliteta na mjesnom groblju u Opatovcu, upoznaje dr.sc Marija Mihaljević, izniman je doprinos povijesti i potvrda kontinuitetu života u ovom kraju od davnina. Razlog je to zbog kojeg provedbu konzervatorskih i zaštitnih radova kao i nastavak stručnih arheoloških istraživanja podržava i prvi čovjek Općine Cernik, načelnik Vitomir Žakić, spreman pomoći pri zaštiti i prezentaciji “lokalnog” kulturno povijesnog blaga. ” Uz bogatstvo koje imamo-arheološko-biblijski muzej, Franjevački samostan i knjižnicu u Cerniku, Podvrško, Šag, Gračanicu, crkvu svetog Linarte, bogate ostatke iz vremena Turaka i novo otkriveni lokalitet crkve svetog Stjepana, svjedoči životu u ovom kraju od davnina i potvrđuje kako smo oduvijek pripadali zapadnoeuropskom kulturnom krugu. Zbog toga, zbog prošlosti i budućnosti, sve naše vrijedne lokalitete uvrstit ćemo i u Program Turističke zajednice i predstaviti sve brojnijim gostima i posjetiteljima Cernika.”, upoznao je načelnik Žakić.

TEKST: S. T. FOTO: cajtung.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn