OPĆINA CERNIK – Cerničani obilježavaju vrijedne obljetnice

Datum objave: 06. 10. 2020. | Kategorija: Susreti

CERNIK – Cernik, naselje koje se ponosi svojom 7 i pol stoljeća dugom poviješću, ove godine obilježava čak dvije vrijedne obljetnice – 500 godina trgovišta i obrtništva i pet stoljeća prisutnosti franjevaca u mjestu i župi. Obilježeno je to svečano i u skladu s epidemiološkim mjerama, 3.i 4. listopada, projekcijom dokumentarnog filma o Cerniku, otvorenjem muzeja “Dr. Antun Bauer Vukovarac”, Obredom preminuća svetog Franje Asiškog te svečanom euharistijom koju je na blagdan predslavio biskup požeški, msgr. dr. Antun Škvorčević

Iznimno vrijedne i povijesno značajne obljetnice-500 godina trgovišta i obrtništva, ali i prisutnosti franjevaca u mjestu i Župi, protekli su vikend, 3. i 4. listopada, svečano i pored epidemioloških mjera, proslavili i obilježili Cerničani. Jer, veliki datumi zaslužuju i velike proslave, a i riječ je o naselju koje se, s pravom ponosi svojom 7 i pol stoljeća dugom poviješću.

Pozadina svečanosti jedan je od značajnijih kamenčića u mozaiku bogate kulturno povijesne baštine Cernika, dopuštenje za održavanje godišnjih i tjednih sajmova u mjestu koje je cernički grof, Franjo Dežević, dobio davne 1520. godine, o čemu u knjizi “Franjevci u Cerniku”, piše kroničar, otac Julije Jančula. I dok neki povjesničari misle kako su franjevci u mjestu bili još i ranije, od 1511., a drugi da su stigli iz Bosne, prije nego li je Cernik pao u turske ruke, sadašnji župnik i gvardijan, O.Vjenceslav Janjić, uvjeren da su, na određeni način, svi u pravu, odlučio je povezati obljetnice trgovišta i franjevaca kao devetnicu od 2011. i ovogodišnji blagdan svetog Franje Asiškog, 4. listopada, i eto vrijedne svečanosti.

Velike obljetnice – pet stoljeća trgovišta i prisutnosti franjevaca u mjestu i župi, obilježene su kratkim dokumentarnim filmom o Cerniku, naselju iz kojeg su, u ranom srednjem vijeku, potekle drevne slavonske plemićke obitelji Birići, Berislavići, Drežnički, a potom i otvorenjem i blagoslovom zbirke slika „Dr. Antun Bauer – Vukovarac“. 71 umjetničko djelo koje su donator i njegova supruga poklonili još 1995. godine, od sada će, u istočnom krilu samostana, na prvom katu, moći vidjeti svi koji navrate posjetiti cernički kulturno-povijesni biser.

Uz vukovarskog gvardijana, o.Ivicu Jagodića, koji je obavio blagoslov, svečanosti je nazočila i ravnatelja Gradskog muzeja Vukovar, Ruža Marić, jer, donacije dr. Bauera, upoznala je, bile su od iznimne važnosti i za otvorenje Gradskog muzeja u Vukovaru, a o uspješnoj suranji i podršci cerničkom Franjevačkom samostanu govorio je i načelnik Općine, Vitomir Žakić. Svečanost je nastavljena obredom preminuća svetog Franje, a dan kasnije, na blagdan, 4.listopada, svečanom euharistijom koju je predslavio biskup požeški, msgr. dr. Antun Škvorčević.

Pet, za kulturnu i povijesnu baštinu Cernika neprocjenjivih stoljeća, domaćini će obilježiti i znanstvenim skupom pod nazivom” Cernik na razmeđi prošlosti i budućnosti“, zakazanim za petak, 9. listopada. Na skupu u organizaciji Općine , Franjevačkog samostana i Gradskog muzeja Nova Gradiška, desetak govornika, znanstvenika različitih usmjerenja, pokušat će pronaći nove mogućnosti očuvanja stare slave samostana i promocije vrijednog blaga koje krije, na čemu posljednjih godina, kontinuirano i s puno entuzijazma, uz podršku čelnih ljudi Općine, radi i fra Vjenco, kako svog gvardijana zovu Cerničani.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: cajtung.com

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn