OPĆINA ČAGLIN – Svečano otvorena poučna šetnica Sovsko jezero

Datum objave: 16. 11. 2022. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN – Na prostoru značajnog krajobraza Sovsko jezero svečano je otvorena pješačka poučna šetnica smještena većim dijelom po obodu Sovskog jezera, a osmišljena tako da posjetiteljima omogući uvid u raznoliku floru i faunu i krajobraz koji je zaseban na ovom području.

Uz navedenu šetnicu izrađena je postava 4 poučna panoa za edukaciju o prirodnim bogatstvima, a šetnica je izrađena iz montažnih drvenih elemenata kako se ne bi ugrozila prirodnost i izvornost temeljenih na drvenim okruglim pilotima.”Šetnica je dužine oko 560 metara i usmjeravat će buduće posjetitelje da mogu bolje razgledati zaštićeni krajobraz bez štete za bioraznolikost, biljke i životinje koje ovdje obitavaju.“ rekao je dr.sc. Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, koja je nositelj projekta.

„Na svim mjestima koja su uzdignuta napravljena je i zaštitna ograda, a imamo i dva mola s kojih se može bliže približiti samoj površini jezera. Vrijednost projekta je nešto više od 881 tisuću kuna, 85 posto su sredstva iz EU fondova, dok je 15 posto projekta financirano od strane Požeško-slavonske županije. Ovo je jedan dobar primjer kako se iz europskih fondova mogu povući sredstva za očuvanje prirode“istaknuo je Samardžić.

Dalibor Bardač, načelnik Općine Čaglin istaknuo je zadovoljstvo provedbom projekta na prostoru Općine. „Sovsko jezero prirodni je biser koji sigurno treba iskoristiti, jer se ovakav dio netaknute prirode rijetko gdje nalazi. S obzirom da Općina Čaglin ima u pripremi projekte za ovaj dio, za koji postoji projektna dokumentacija, nadam da će ovakvi projekti biti jedan pokretač kontinentalnog turizma na ovim područjima jer za to zasigurno imamo potencijala.“rekao je načelnik Bardač.

Županica Antonija Jozić ovom prigodom čestitala je Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ na provedbi projekta.„Mogu samo poželjeti da ovaj prostor bude inspiracija za neke nove projekte. Nalazimo se na prostoru gdje su ostaci Panonskog mora, a Panonsko more inspiracija je već u nekim drugim projektima na području Požeško-slavonske županije, kao što su projekt Kuća Panonskog mora u Velikoj, posjetiteljsko-edukacijski centar Parka prirode Papuk te IC Terra Panonica u Pleternici.“rekla je županica Jozić.

„Poučna šetnica Sovsko jezero još je jedan korak dalje. Ne samo atrakcija koja čuva prirodu, nego atrakcija koja može biti i u turističkoj funkciji, u biseru na području Općine Čaglin. Vjerujem da se potencijali koje ima naša Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem itekako mogu uklopiti u sve one smjernice Europske komisije i Europske unije za ovo programsko razdoblje“ dodala je županica.

IZVOR: PSŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn