OPĆINA ČAGLIN MIJENJA TRENDOVE – Predstavljeni aktualni, ugovoreni i pripremljeni projekti ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna

Datum objave: 28. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN – Želeći mijenjati trendove i kako su rekli „ s Čaglina skinuti stigmu manje vrijednog naselja“, čelni čovjek Općine, načelnik Dalibor Bardač u društvu zamjenika, predsjednika Općinskog vijeća i dožupana, Željka Jakopovića, na tiskovnoj je konferenciji predstavio aktualne, ugovorene i pripremljene projekte ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna.

Iako im na ruku idu porezna reforma, više novca u proračunu, kao i sve ozbiljnije ulaganje države u regionalni razvoj, bez entuzijazma i odgovornog rada onih koji kreiraju i sukreiraju lokalnu politiku, nema napretka ni jednog mjesta. Dokazuju to i u Općini Čaglin, potvrđujući kako je, uz kvalitetnu suradnju općinskih vijećnika i transparentno i profesionalno obavljanje posla, itekako moguće stvoriti dobar temelj za nastavak rada i razvoj Općine. U prilog tome govore i projekti-aktualni, ugovoreni i pripremljeni, ukupne vrijednosti oko 46 milijuna kuna, službeno predstavljeni na tiskovnoj konferenciji.

Jer, kako reče prvi čovjek Čaglina, načelnik Općine, Dalibor Bardač, „Puno se toga nakupilo, puno se radi, pa ima i razloga za presicu.“ U brojkama to izgleda ovako: na području Općine Čaglin u tijeku su radovi na projektima vrijednima oko 30 milijuna kuna, vrijednost ugovorenih radova iznosi osam milijuna kuna, a toliko su vrijedni i projekti u pripremi. „Rezultat je to rada svih nas- općinskog vijeća, mene osobno, županije koja nam je i podrška i stepenica prema ministarstvima. Dokazali smo kako je, bez obzira na naše međusobne razlike i stranačku pripadnost, moguće raditi u sinergiji, na dobrobit svih stanovnika.“, istaknuo je načelnik Bardač.

Projekt na koji su u Općini posebno ponosni i koji će značajno podići kvalitetu življenja u mjestu svakako je projekt izgradnje ambulante vrijedan 3,5 milijuna kuna. Nakon službenog početka idući tjedan, prva faza radova trebala bi biti završena do kraja godine, kada bi zgrada trebala biti i pod krovom. Riječ je o projektu kojim će profitirati svi- i tek rođeni mještani Čaglina i pripadnici treće generacije i mladi i stari, projektu kojim će Općina dugoročno dobiti suvremeno opremljen prostor veličine 500 kvadrata, ali i vrhunsku zdravstvenu uslugu s dva liječnika i jednim stomatologom. U projektu ambulante Općina će sudjelovati s vlastitih milijun kuna, a pomoći će i ministarstvo i županija, s 400, odnosno 300 tisuća kuna.

Tu je, iako naslijeđeni, i dobro odrađen projekt Dječjeg vrtića, koji je pri samom kraju i koji će, rečeno je na tiskovnoj konferenciji, poslože li se i neki drugi projekti, male polaznike moći primiti već iduće pedagoške godine. U tijeku su i završni radovi na rekonstrukciji doma u Milanlugu, financirani sredstvima Ministarstva graditeljstva u kojima je, s oko pola milijuna kuna, sudjelovala i Općina, projekt mrtvačnice u Ljeskovici vrijedan oko 100 tisuća kuna, obnova bivše zgrade Općine za koju Udruga Put iz Ruševa ima ambiciozne planove, kao i projekt energetske obnove zgrada u Ulici kralja Tomislava, u kojima općina posjeduje tri stana, vrijedan 700 tisuća kuna.

Uz aktualne projekte „teške“ oko 30 milijuna kuna koji će, dugoročno, promijeniti vizuru mjesta i značajno podići kvalitetu življenja u Čaglinu, Općina se može pohvaliti i s potpisanim ugovorima za osam projekata vrijednih osam milijuna kuna, poput projekta uređenja okoliša vrtića, energetske obnove doma u Sapni vrijedne 450 tisuća kuna, općinske zgrade koju s 685 tisuća kuna financiraju Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo graditeljstva, sportskog objekta prijavljenog na mjeru 7.4.1.za koji će Općini biti isplaćeno milijun i 300 tisuća kuna, te projekta odvojenog sakupljanja otpada u kojem će, u nabavci kanti, s 15 posto sredstava, sudjelovati i Općina.

Planirajući i promišljajući budućnost i daljnji razvoj Čaglina, u Općini, na mjeru 7.4.1., planiraju ponovno prijaviti i ranije pripremljeni projekt vatrogasnog doma vrijedan 4,5 milijuna kuna, rekonstrukciju pješačkog mosta preko puta mjesnog groblja, a dotjeruju se i završni detalji idejnog projekta uređenja centra Čaglina koji će, prema planu, ili financirati sredstvima proračuna, ili potražiti adekvatni natječaj. Spremna je i projektna dokumentacija za domove u Kneževcu i Latinovcu, a kroz suradnju s LAG-om Posavina čiji je Općina član, i natječaj mjere 3.1.1., moglo bi stići i novih 30 ak tisuća eura.

„ Nakon godina neulaganja, vjerujem kako ćemo ovim, ali i projektima koji tek slijede, dokazati, kako je, malo po malo, moguće mijenjati stvari na bolje i podići kvalitetu življenja, što je, na kraju krajeva, i moj cilj, ali i dokaz opravdanosti postojanja općine.“, zaključio je, načelnik Dalibor Bardač. Da je riječ o projektima koji su rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada svih „kreatora i sukreatora“ lokalne politike, istaknuo je i Željko Jakopović, zamjenik župana i predsjednika Općinskog vijeća. „ Uz poreznu reformu kojom smo dobili više novca u općinskoj blagajni, ozbiljnije ulaganje države u regionalni razvoj, a onda i entuzijazam i vrijedan rad svih nas „ na terenu“ , ovim, ali i projektima koji nas tek čekaju, želja nam je konačno maknuti stigmu o Čaglinu kao manje vrijednom prostoru.“, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji Željko Jakopović, predstavljajući uz ambulantu, kao posebno vrijedan projekt, i nekolicinu onih čiji je cilj poboljšanje prometne infrastrukture Općine Čaglin.

Odnosi se to, prije svega, na projekt rekonstrukcije državne ceste D 53 od Migalovaca do Milanluga u dužini od 2,3 km, kojim će, uz rješavanje preostalih problema odvodnje, izgradnju pješačkih staza, autobusnog stajališta i prilaza, izravnanje kolnika, biti izgrađeno i parkiralište na 2,5 tisuće kvadrata. Riječ je o projektu „teškom“ oko 20 milijuna kuna koji će, uz povećanje prometne sigurnosti, čitavom naselju dati i toliko potreban urbaniji „štih“, baš kao i dionica od Mokreša do Jezera, dužine 2,2 km i izgradnja šumske ceste od Ljeskovice vrijedna dva i pol milijuna kuna. Uz projekte komunalne i prometne infrastrukture u Čaglinu promišljaju i o razvoju turizma, čemu u prilog govori i projekt Sovskog jezera vrijedan 10 milijuna kuna za čiju je izradu potrebno oko pola milijuna kuna i za koji je naručena predinvesticijska studija.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn