OPĆINA ČAGLIN – Gradi se poučna šetnica na Sovskom jezeru

Datum objave: 12. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN – Radi upoznavanja i educiranja posjetitelja sa vrijednostima i posebnostima očuvanja i zaštite prirode i njezinog okoliša te za odmor u prirodi, radi se na uređenju i izgradnji poučne šetnice Sovskog jezera, jedinstvenog primjerka prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske smještenog na sjevernoj padini Dilja Požeško-slavonske županije.

Radove su obišli požeško-slavonska županica Antonija Jozić s načelnikom Općine Čaglin Daliborom Bardačem i ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Ivicom Samardžićem.

„Šetnica će biti dužine otprilike 600 m, s dva mola i odmorištima. Planiramo obnoviti i poučnu stazu s otprilike 15 poučnih tabli, ali isto tako i dendrološku stazu s nazivima pojedinih drvenastih vrsta na hrvatskom i latinskom jeziku. Cilj nam je da se ovim projektom, koji se provodi putem mjere 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”, obnovi turistička infrastruktura, a u tehničkom smislu, ova šetnica bit će poput onih kakve imaju PP Kopački rit, NP Plitvička jezera, NP Krka, ali u nešto manjim dimenzijama,” rekao je ravnatelj Samardžić.

Županica Jozić naglasila je  kako se nada da će Sovsko jezero, ostatak Panonskog mora, postati nezaobilazna točka u turističkoj ponudi Požeško-slavonske županije, posebno stoga što i Općina Čaglin planira značajne investicije na tom području.
Radove u ovom zaštićenom krajobrazu financirani su sredstvima EU i trebali biti završeni do kraja rujna ove godine.

TEKST: S.P./ PSŽ          FOTO:psz

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn