OPĆINA BRODSKI STUPNIK – 9. Županijska izložba hrvatskog hladnokrvnjaka: raskoš i ljepota slavonije

Datum objave: 31. 5. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

BRODSKI STUPNIK – Uz Dan državnosti, u Brodskom Stupniku je održana 9. Županijska izložba konja hrvatskog hladnokrvnjaka, događaj u organizaciji UUHH “Slavonac” pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Brodsko-posavske županije, TZ Meridiana Slavonica te domaćina, Općine Brodski Stupnik

U tradicijskom i turističkom, te prije svega, poljoprivrednom, gospodarskom i komercijalnom smislu, konji su, posebno lipicanci, oduvijek simbol Slavonije.Ništa tako snažno i potpuno ne predstavlja Slavoniju, njenu ljepotu, prkos i gizdavost, ponos i plemenitost, kao konji. Upravo stoga, ali i zbog činjenice kako je Brodsko posavska županija posljednih godina po uzgojenim i umatičenim grlima u vrhu Hrvatske, na uređenom prostoru “Urije” kod Silosa u Brodskom Stupniku, na Dan državnosti, u ponedjeljak, 30. svibnja, održana je 9. županijska izložba konja hrvatskog hladnokrvnjaka.

Događaju u organizaciji Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka “Slavonac” Slavonski Brod, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Brodsko-posavske županije, TZ Meridiana Slavonica te domaćina, Općine Brodski Stupnik, prethodilo je polaganje vijenaca na središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon izvođenja izloženih grla po kategorijama-omice, kobile sa i bez ždrebadi, mladi i stariji pastusi, uslijedila je podjela priznanja nagrađenima, a potom i prigodni program za koji su bile zadužene članice Pjevačke skupine Drumarice Brodski Stupnik.

Jedinstvena manifestacija čiji je cilj očuvanje i revitalizacija konjogojstva kao i promocija turističkih potencijala Slavonije, prilika je i uzgajivačima „za pokazivanje“ i razmjenu iskustava, a zaljubljenicima u konje – praznik za oči i dušu. Tu su činjenicu naglasili i Željko Burazović, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu te, u ulozi domaćina, načelnik Općine Brodski Stupnik, Goran Jelinić, podsjećajući kako je, uz promociju konjogojstva i tradicije, turističke i komercijalne prilike, riječ i o događaju izložbenog pa i edukativnog karaktera.

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: Facebok UUHH Slavonac

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn