OPĆINA BRESTOVAC – Uz novu opremu za uređenje okoliša i odvojeno sakupljanje otpada u pripremi su i drugi projekti

Datum objave: 17. 8. 2016. | Kategorija: Društvo

n

BRESTOVAC –  Sukladno programu zaštite okoliša i programu odvojenog sakupljanja otpada, općina Brestovac od jučer je bogatija za traktor s kranskim malčerom i kontejnere za odvojeno sakupljanje otpada. Riječ je o investiciji realiziranoj uz potporu Ministarstva graditeljstva ukupne vrijednosti od  oko 240 tisuća kuna pri čemu je ministarstvo osiguralo 150 tisuća, a ostatak sama općina. No, novopristigli traktor s opremom nije usamljen primjer uspješno realiziranog projekta  na području ove općine, doznajemo od načelnika Zdravka Mandića.

U tijeku je i obnova vatrogasnog doma u Ivandolu čija je vrijednost preko 500 tisuća kuna s PDV-om. Općina i u tom projektu ima financijsku potporu iz vanjskih izvora. “U usporedbi s prijašnjim godinama osjeti se pomak pogotovo u financiranju jer smo imali problem s izvornim prihodima zbog zakonskih izmjena i smanjenja pripadajućeg prihoda od poreza na dohodak. Ove godine to je znatno bolje kompenzirano nego prijašnjih iz tehničke pomoći državnog proračuna što nam je olakšalo provođenje razvojnih programa i projekata, a onda je lakše dobiti i financijsku potporu . Za radove na vatrogasnom domu u Ivandolu dobit ćemo potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 200 tisuća kuna.Radi se o temeljitoj obnovi doma koji tamo služi za potrebe Mjesnog odbora i DVD-a. Nadamo se da će biti gotovo do kraja rujna ove godine,” rekao je načelnik općine Zdravko Mandić.

Dodaje kako se vrlo uspješno razvija i dugogodišnji projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Završje-Nurkovac-Brestovac-Dolac koji će uskoro biti završen.”Sredstva su osigurana od Hrvatskih voda i u tijeku su radovi u Brestovcu, u Ulici Baruna Trenka i u dijelu Požeške ulice. Što se time samog Brestovca ta mreža bi onda bila gotova, ostaje samo manji dio u naselju Nurkovac i time bi projekt bio završen. Potpisan je i ugovor s izvođačem radova na izgradnji nogostupa u Ulici Baruna Trenka. To je naime bio sastavni dio projekta izgradnje nogostupa i ugibališta u Brestovu, ali u toj ulici nismo do ovih radova na kanalizacijskog mreži kako radovi ne bi bili u koliziji. Sada je i to u tijeku i očekujemo kako će nogostup biti gotov u slijedećih mjesec dana,” dodaje načelnik Mandić.

nn

Među kapitalnim dugogodišnjim projektima je i geodetska izmjena za katastarsku općinu Jaguplije koja obuhvaća naselja Jaguplije i Skenderovci. Riječ je o višegodišnjem projektu realiziranom u suradnji s Državnom geodetskom upravo, a geodetski dio završen je prošle godine.”Taj projekt vrijedan je oko 1,5 milijuna kuna i financiramo kroz tri godine, pri čemu Državna geodetska uprava osigurava 45 posto sredstava. Sada je krenula  završna faza izlaganja u dogovoru s  Gruntovnicom pri Općinskom sudu u Požegi i Katastrom, gdje se pozivaju svi ovlaštenici i vlasnici zemljišta kako bi se uskladilo stvarno stanje vlasništva. Za Jaguplije je to završeno, slijedi izlaganje za Skenderovce i do kraja godine stavit će se u službenu upotrebu obnovljena zemljišna knjiga za katastarsku općinu Jaguplije i katastarsku općinu Skenderovci, dakle sada će to biti dvije katastarske općine. To je nastavak aktivnosti koje smo imali prije desetak godina kada je rađena izmjera za općinsko središte Brestovac, Nurkovac, Završje i Dolac. Naravno da bi željeli nastaviti ovaj projekt i krenuti na slijedeće katastarske općine  Daranovci i Zakorjenje jer ovo područje ima vrlo neusklađeno stanje zemljišnih knjiga i još uvijek koristimo stare izmjere od prije stotinu godina, stoga je vrlo važno odraditi posao do kraja,”rekao je načelnik Mandić.

U narednom razdoblju općina Brestovac planira i izmjenu javne rasvjete te brojne projekte, čija  je baza Strategija razvoja do 2020 godine. “Mi sada imamo radnu verziju Strategije no to će biti baza projekata.Misiju i viziju imamo, a svi željno očekujemo provođenje Programa ruralnog razvoja, svi čekamo te natječaje gdje ćemo kandidirati svoje projekte,” zaključio je načelnik Mandić.

TEKST: S. Pok       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn