OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA – Završen višemilijunski projekt energetske obnove zgrade bolnice

Datum objave: 29. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prostorima Opće županijske bolnice Požega danas je službeno završen projekt „Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega”. Projekt ukupne vrijednosti 21, 6 milijuna kuna predstavljen je u nazočnosti pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davora Huške, zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Pakraca i Požege, Anamarije Blažević i Darka Puljašić, župana Požeško – slavonske županije Alojza Tomaševića, predstavnika gradova i općina s područja županije te ravnatelja zdravstvenih ustanova.

Radovima na energetskoj obnovi se povećala toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenila se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom. Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove“ bolnice, zgrada „stare“ bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred B, a ostvarila se ušteda toplinske energije u iznosu od gotovo 70 posto.

“Ovo je rezultat ozbiljnog rada svih službi koje su radile na ovom projektu, od Regionalne razvojne agencije Požeško – slavonske županije, do naših službi koje su provodile javnu nabavu, obavljale financijske i prave poslove, te naravno tehničke službe koja je to sve pratila. Značajna je ušteda energije koju ćemo sada ostvariti što će u budućnosti olakšati financijsku situaciju te će ostati nešto više novca za lijekove i bolesnike. Ovo je prilika da najavim kako ćemo za mjesec dana imati i završnu konferenciju projekta Dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija vrijednosti preko 34 milijuna kuna. Isto tako mogu najaviti i da smo se kandidirali za projekt nastavnog centra koji uključuje digitalizaciju osnovnih medicinskih i drugih procesa u zdravstvenoj ustanovi, ” rekao je ravnatelj OŽB Požega dr. Željko Glavić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21,6 milijuna kuna pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12,8 milijuna kuna, a Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirao je projekt u iznosu do 5,9 milijuna kuna, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

Zadovoljstvo projektom izrazio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Prije tri godine ova bolnica proglašena je najboljom bolnicom u Hrvatskoj, što je rezultat volje, rada i sposobnosti djelatnika bolnice. Danas možemo reći kako je ova bolnica i među najljepšima. Uz vrhunski rad po kojem ste prepoznatljivi, ovaj projekt donosi i novu razinu kvalitete ovoj ustanovi,” naglasio je župan Tomašević.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nazočne je pozdravio pomoćnik ministrice Davor Huška. “Požeška bolnica je samo u ovoj kalendarskoj godini aplicirala na projekte vrijedne više od 50 milijuna kuna. Kada gledamo našu županiju po veličini i broju stanovnika, prednjačimo u Hrvatskoj po povlačenju bespovratnih sredstava iz fondova EU. Ostaje mi samo poticati vas i dalje da pripremate projekte i projektnu dokumentaciju i aplicirate na fondove jer pred nama je nova financijska omotnica za razdoblje od 2021. do 2027., a RH na raspolaganju će biti dvostruko veći iznos nego što je to bilo u razdoblju od 2014. do 2020. godine,” poručio je Huška.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn