OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA – Uz borbu protiv koronavirusa, nastavljaju se EU projekti vrijedni 54 milijuna kuna

Datum objave: 15. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Istovremeno s borbom protiv koronavirusa u Općoj županijskoj bolnici Požega privode se kraju i dva velika EU projekta vrijedna 54 milijuna kuna – energetska obnova svih 6 zgrada bolnice i rekonstrukcija i uređenje bolničkog prostora za potrebe dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije.

Vrijednost svih radova na energetskoj obnovi  je 20 milijuna kuna čime će se osigurati toplinska izolacija vanjskog zida, te stropa prema negrijanom prostoru. Osim što su tim projektom bolničke zgrade primjeren izgled, očekuje se i smanjenje troškova grijanja, hlađenja i rasvjete za više od 50 posto. “Na nekim od objekata je postavljena nova stolarija, led rasvjeta i stavljena ovojnica od mineralne vune na fasadu. Građevinske skele su već skinute na tim mjestima dok se na drugima radovi privode kraju. Do kraja ovog mjeseca građevinsko obrtnički radovi na obadva projekta bit će završeni,” rekao je ravnatelj bolnice Željko Glavić. Dodaje kako je osim led rasvjete, vanjske ovojnice zgrade i vanjske stolarije, na staroj zgradi bolnice promijenjeno i dotrajalo krovište, za što je novi crijep i ostali potreban materijal donirao grad Požega.

“Uz radove na energetskoj obnovi koji se izvode u požeškoj bolnici paralelno su u završnoj fazi  građevinsko obrtnički radovi na uređenju dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije koji obuhvaćaju rekonstrukciju, adaptaciju i uređenje oko 1.800 m2 postojećeg prostora pedijatrije, dnevne bolnice i operacijskih dvorana u vrijednosti 16 milijuna kuna. Planirani završetak radova je do kraja travnja,” dodao je ravnatelj Glavić. Uz ove radove ulaže se i u opremanje bolnice medicinskom opremom u vrijednosti 18 milijuna kuna. “Natječaj za medicinsku opremu završen je i u tijeku je isporuka opreme, što će zbog specifične situacije u cijelom svijetu vezano uz pandemiju koronavirusa, potrajati vjerojatno do kraja svibnja. Dakle, unutar manje od 12 mjeseci u požešku će bolnicu iz EU fondova biti uloženo 54 milijuna kuna. Uz ta sredstva uloženo je i oko 5 milijuna kuna iz decentraliziranih i vlastitih sredstava u novu integriranu operacijsku dvoranu i drugu medicinsku opremu. Sva ta ulaganja imaju za cilj podići standard pružanja bolničke zdravstvene zaštite na zadovoljstvo kako pacijenata tako i liječnika specijalista i drugog medicinskog osoblja,” rekao je Glavić.

Kada je riječ o medicinskoj opremi, iz toga projekta bolnica će između ostalog nabaviti, opremu za pedijatriju, četiri suvremena ultrazvučna uređaja, najnovije uređaje za operaciju sive mrene, operacijski mikroskop, opremu za dvije operacijske dvorane uključujući operacijske stolove, rasvjetu, sterilizatore, najmodernije anesteziološke uređaje, respiratore, opremu za gastroenterološku, kardiološku i pulmološku dijagnostiku, inkubatore, digitalni rendgenski uređaj za operacijske zahvate i ugradnju elektrostimulatora srca, uređaje za dijagnostiku slušnih poremećaja, suvremene uređaje za laboratorijsku dijagnostiku i drugo.

“Kroz energetsku obnovu vanjski i unutarnji izgled bolnice biti će ljepši i uređeniji nego dosada. Očekuju se znatne uštede čime će bolnica više nego prepoloviti troškove grijanja, klimatizacije i rasvjete zbog čega će više novaca ostati za lijekove i druge potrebe pacijenata. Uređeni unutarnji prostor poboljšat će pružanje zdravstvenih usluga našim pacijentima, a nova medicinska oprema povećati kvalitetu bolničkih usluga i ubrzati dijagnostiku i liječenje, što će utjecati na bolju dostupnost i smanjenje lista čekanja. U konačnici, uvjereni smo kako će sva ulaganja biti na zadovoljstvo naših građana koji koriste usluge bolnice, ali i zaposlenih zbog boljih uvjeta rada i većih mogućnosti korištenja stečenih znanja i sposobnosti,” zaključio je Glavić.
U ovom pandemijskom vremenu Opća županijska bolnica Požega organizacijski je pripremljena i a za dijagnostiku i liječenje oboljelih od novog koronavirusa pa je u posebnoj zgradi organizirana ambulanta za pregled i dijagnostiku takvih pacijenata te nešto više od 30 postelja za bolničko liječenje oboljelih.

TEKST: S. P. /D.K.        FOTO: S. P./ D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn