OKUČANI OBILJEŽILI BLAGDAN SV. VIDA I DAN OPĆINE – Godina s većim proračunom, ali i manjim brojem rođenih

Datum objave: 16. 6. 2016. | Kategorija: Društvo

ok1

OKUČANI – Uz blagdan Svetog Vida mučenika, zaštitnika Općine, Okučanci su jučer proslavili svoj dan. Rekapitulirajući učinjeno, ali i planirajući sutrašnjicu. “Jer, unatoč zaliječenim ratnim ranama, završenom projektu razminiranja, multikulturalnosti i pozitivnim primjerima suživota, unatoč činjenici kako je puno toga učinjeno na podizanju životnog standarda, za razliku od prijašnjih, prva je ovo godina u kojoj brojimo više umrlih nego rođenih,”istaknuo je na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća čelni čovjek Okučana, načelnik Aca Vidaković.

Općina s 3517 stanovnika , proračunom od 5 milijuna i 200 tisuća kuna, bez kredita,tijekom protekle godine uspješno je završila radove na školskoj sportskoj dvorani, Domu zdravlja, rekonstruirala nekoliko ulica,stvarajući uvjete za bolji životni standard, uredila važne vodotokove, ali i završenim višegodišnjim projektom razminiranja stvorila uvjete za sigurno bavljenje poljoprivredom. Na žalost, sve to, očito nije bilo dovoljno za ostanak mladih ljudi, jer, Okučani se, kao i brojne druge ruralne sredine Slavonije, uz negativan prirodni prirast, suočavaju i s problemom iseljavanja stanovništva.Ipak, valja voditi računa o onima koji ostaju, prije svega, mladima, stoga Općina dugi niz godina s mjesečnim iznosom od 600 kuna pomaže svoje najuspješnije studente, sufinancira prijevoz učenicima putnicima, ali i plaća školsku kuhinju onima najugroženijeg socijalnog statusa.

ok

Nastojeći smanjiti visoku stopu nezaposlenosti, Okučani su kroz program javnih radova i tijekom protekle godine zaposlili 35-ero mještana, a pregovara se i o dolasku investitora koji bi u tvornici plastične stolarije zaposlio do 60 djelatnika.Da im nisu strana ni europska sredstva i komplicirana natječajna dokumentacija, dokazuje viši proračun, zahvaljujući upravo EU , kao i fondovima nacionalnih ministarstava. „A, upravo se tom izvoru treba okrenuti i u budućnosti, jer, na raspolaganju su nam milijarde“, poručio je Okučancima gost, ali i dugogodišnji suradnik,Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fonodva, donedavni gradonačelnik Pakraca.

Čestitke povodom Dana Općine mještanima su uputili, u ime Županije Brodsko posavske, Dunja Magaš, zamjenica župana,Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, te brojni općinski načelnici. Svečana sjednica je, kao i ranijih godina, bila prilika i za dodjelu godišnjih priznanja pojedinicima i institucijama koji su doprinijeli ugledu i afirmaciji Općine a to su ove godine Marinko Stojić-voditelj Uprave Hrvarskih šuma podružnica Nova Gradiška,Ruža Vidović, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a Zagreb,Dejan Ivakić,Josip Crnković i Gabrijela Redžić.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB       FOTO: Franjo Samardžić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn