OJ BEĆARCU, KULTURNO NAM BLAGO – Trg bećarca u udžbeniku hrvatskog jezika za osnovnoškolce!

Datum objave: 05. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – “Hrvatska riječ 7” autorica Anite Katić, Dalie Mirt i Lidije Vešligaj u nakladi ALFA knjige obrađuje sam pojam bećarca, educirajući učenike što on je, kako i kada se pjeva, te povijesti i način izvođenja. Opisni tekst uz fotografije Alena Kocića navodi i zanimljivi detalj samog trga koji reprezentira slavonske njive.

“Zadovoljna sam, sretna i ponosna zbog ishoda same knjige jer se koristi u svim regijama, a radi se o 70-ak škola diljem Hrvatske, dakle od Dubrovnika, preko Zagreba do Vukovara – kaže jedna od autorica,” Anita Katić.

Projekti sufinancirani sredstvima Europske unije za glavni cilj nemaju izgradnju i opremanje neke građevine, već upravo suprotno promociju teme zbog koje se građevina radi. Tako je i pleternički Trg bećarca nastao kao infrastrukturna pomoć promociji slavonske kulturne baštine u cijelosti, a napose njenog segmenta – bećarca.
Vidljivo je tako kako je promocija bećarca kao zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a sve rasprostranjenija u Hrvatskoj, ali i van granica Lijepe naše. Jednu od najboljih promocija bećarac je dobio upravu u nedavno odobrenom udžbeniku hrvatskog jezika za učenike sedmih razreda osnovnih škola.

Svoje oduševljenje time nije krila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić. “Moram priznati da sam iznenađena jer dok udžbenik nije izišao iz tiska nisam imala nikakve spoznaje da bi se naš trg i naš bećarac mogli naći u udžbeniku. Veliko nam je to priznanje i ogromna promocija našeg grada, ne preostaje mi ništa nego zahvaliti zaslužim autoricama što su implementirali jednu tako važnu temu za Slavoniju u udžbenik i povezali ju s Pleternicom,” kaže Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

“Hrvatska riječ 7” autorica Anite Katić, Dalie Mirt i Lidije Vešligaj u nakladi ALFA knjige obrađuje tako sam pojam bećarca, educirajući učenike što on je, kako i kada se pjeva, te povijesti i način izvođenja. Opisni tekst uz fotografije Alena Kocića navodi i zanimljivi detalj samog trga koji reprezentira slavonske njive.

“Uvjerena sam kako će zahvaljujući ovom udžbeniku mnogima biti pobuđen interes za bećarcem, a nadam se kako će svi zainteresirani sve daljnje potrebe za edukacijom o bećarcu potražiti upravo u Pleternici u našem Muzeju bećarca za čije je uređenje ovih dana upravo dovršen natječaj,” zaključuje Jozić.

IZVOR: pleternica.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn