OGRANAK MATICE HRVATSKE POŽEGA – Dodijeljene nagrade natječaja „Moje drago srce“

Datum objave: 19. 2. 2021. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Najljepše ljubavno pismo imaginarnoj osobi napisala je Marija Kelbasa iz Ekonomske škole. Rezultat je to natječaja što ga je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Požegi o 400. obljetnici rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnici pogubljenja P. Zrinskog i F. Krste Frankopana pod nazivom „Moje drago srce“  za najljepše ljubavno pismo imaginarnoj osobi  za učenike između 14 i 18 godina.

Na prigodnoj svečanosti u knjižnici Katoličke gimnazije nagrade je nagrađenima uručila predsjednica ogranka Ljiljana Marić.
Riječima „Moje drago srce“ započinje, prema mišljenju većine književnih kritičara, jedno od najljepših, najintimnijih, najtužnijih i najčitanijih pisama u hrvatskoj književnosti – oproštajno pismo Petra Zrinskoga voljenoj supruzi Ani Katarini napisano netom prije njegova pogubljenja. Petar Zrinski, vojskovođa, hrvatski ban i pjesnik, rodio se u Vrbovcu 1621. godine. Pismo je poslužilo kao predložak natječaja koji je imao za cilj potaknuti učenike na stvaralaštvo, razumijevanju duhovnih vrijednosti, života i svijeta, ističući mladog čovjeka i istinsku ljubav.

Kriteriji za odabir najljepših ljubavnih pisama su bili forma pisma, originalnost, jezična i stilska dotjeranost i minimalna primjesa patetike. Nagrade su dodijeljene u dvije kategorije.

U kategoriji osnovnih škola nagrada je pripala Mariji Marijanović, OŠ Z. Turkovića Kutjevo (mentorica Anita Katić) , a u kategoriji srednjih škola treću nagradu dobila je Julijana Lukačić, Ekonomska škola (mentorica Maja Franjić Čorak), drugu Vanesa Vukušić, Katolička gimnazija (mentor Miroslav Paulić)  prvo mjesto osvojila je Marija Kelbasa, Ekonomska škola( mentorica Maja Franjić Čorak), drugu Vesna Vukušić, Katolička gimnazija (mentor Miroslav Paulić) i treću Julijana Lukačić iz Ekonomske škole s mentoricom Majom Franjić Čorak.

TEKST: B.S.T         FOTO: B.S.T

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn