ODVOJENO SAKUPLJANJE OTPADA – Opterećenje ali i hvale vrijedan projekt

Datum objave: 25. 8. 2014. | Kategorija: Društvo

otn

POŽEGA- U požeškom naselju Sajmište  koje je tvrtka “Komunalac” odabrala kao zonu pogodnu za pilot-projekt odvojenog sakupljanja korisnog otpada, protekle je subote prvi put obavljen odvoz prikupljenog stakla, papira i plastike. Korisni otpad građani su prikupljali u posebne PE vreće, a djelatnici Komunalca odvozili su prikupljeno s tri različita vozila.  

“Prema informacijama s terena, odazvao se veliki broj građana, a najviše je bilo vrećica s papirom. Stakla i plastike ipak je bilo značajno manje, no to smo i očekivali i zadovoljni smo prvim odvozom. Idemo s tri različita vozila, u svako se prikuplja jedna vrsta korisnog otpada i odvozi na daljnje sortiranje. Tako će biti do kraja ove godine, po planu odvoza, s tim da ćemo vrlo uskoro zonu odvoza proširiti i na MO Ciglane,” naglasio je direktor “Komunalca Požega” Anto Bekić.

Reakcije stanovnika Sajmišta su različite, no građani su svjesni  zakonske obveze ali i  ekološke opravdanosti projekta.
“Meni je to opterećenje. Otpad mora biti relativno čist i s papirom je lako, ali ostalo razvrstavanje odnosi dosta vremena. Kada bi bile postavljene kutije ili nekakvi kontejneri posebno za papir, staklo i plastiku onda ne bi bilo problema,” rekla je Ivana Jakovljević, stanovnica Sajmišta.
“Mislim da je projekt hvale vrijedan zato što nas ekološki osvješćuje. Otpad ne mora biti otpad nego može ići u recikliranje i poslije opet biti iskoristiv. Bilo bi u redu da taj projekt oživi i na kraju krajeva morati će oživjeti zbog zakonske obaveze prema Europskoj uniji. U neku ruku mi je drago što je baš Sajmište odabrano kao pilot projekt razvrstavanja otpada u Požegi,” rekao je Željko Šutalo.

Unatoč razlikama u stavovima, pred svima je neminovnost odvojenog sakupljanja korisnog otpada iz domaćinstva. Sajmište je prošlo “prvi test” no nije na odmet da se i mi ostali polako navikavamo na uredno slaganje starog papira te ispiranje i odlaganje boca i tetrapaka. Jer, kako kažu naši građani, to je i svojevrsno opterećenje ali bez sumnje i hvale vrijedna promjena.

TEKST: S. Pok      FOTO: T. Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn