ODRŽANA PREDAVANJA UČENICIMA I RODITELJIMA – O vršnjačkom nasilju i nasilju na internetu

Datum objave: 08. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – u Osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu za učenike 5 do 8 razreda održano je predavanje „Vršnjačko nasilje s naglaskom na nasilje na internetu i izazovi za učenike i roditelje“.Predavanje je održano i za roditelje učenika 4 razreda u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi. Predavanje su održali Sonja Paprić iz Obiteljskog centra i Goran Matijević, policijski službenik za nadzor i planiranje PU požeško-slavonske.

Učenici i roditelji su tijekom predavanja upoznati s vrstama i obilježjima vršnjačkog nasilja, a posebice elektroničkog nasilja cyberbullyng te su upoznati kada i kako „zabava i šala“ prelaze u vršnjačko nasilje, a u pojedinim slučajevima i u kaznena djela, odnosno da za ponašanja na mrežama vrijede ista pravila kao i u stvarnom svijetu.

Roditelji su također upoznati s pravima, dužnostima i odgovornostima propisanim u Obiteljskom zakonu koje se odnose na skrb o djeci, posebice u kontekstu prevencije vršnjačkog nasilja i nasilja na mrežama te im je ukazano na odredbe članka 95. Obiteljskog zakona koji uz ostale propisuje da roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti.

Tijekom predavanja učenicima i roditeljima ukazano je kako se zaštiti od nasilja, ali i kako ga ne činiti, odnosno kako rješavati eventualne konflikte koji nastaju u školi i izvan nje.

TEKST: S. P.                     FOTO: PU PS

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn