ODRŽAN 28. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Unatoč svemu, brojnost i kvaliteta filmova ostala je neupitna

Datum objave: 03. 8. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Ovogodišnji 28. Hrvatski festival jednominutnih filmova održan je ove godine u znatno reduciranom izdanju, prilagođenom novim epidemiološkim okolnostima. Službeni program Festivala prikazan je sinoć u dvije projekcije, a Grand prix ove je godine osvojio film “Foxtrot Alpha” iz Južne Afrike, a na konferenciji za novinare predstavljen je i službeni DVD ovogodišnjeg festivala.

Na ovogodišnjem Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova, koji je odgađan čak četiri puta što zbog korona virusa, što zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, nema nagrade publike, a stručni je žiri kao i prethodnih godina izabrao 10 najboljih ostvarenja ( TOP 10 ) iz službene projekcije i te potom i Grand prix te prvu, drugu i treću nagradu.

“Žiri u sastavu Nedžad Begović i Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine te Velimir Grgić, Dario Lonjak i Zvonimir Karakatić iz Hrvatska birali su između 437 filmova iz 40 zemalja koliko je ove godine pristiglo na festival, a DVD koji sadrži 60 filmova službenog programa zasigurno će svoje gledatelje pronaći diljem svijeta i dobar je medij za promociju festivala. DVD radimo od 12. festivala što znači da je ovo sad 17 po redu. To je oko tisuću filmova koji su bili u službenom programu svih ovih godina, a koji su tako dostupni širokoj publici,” naglasio je predsjednik GFR Film video i osnivač Festivala Željko Balog.

Grand prix je ove godine osvojio film “Foxtrot Alpha” iz Južne Afrike koja se prvi put pojavljuje na festivalu, prva nagrada je otišla u Poljsku dokumentarcu “Tvoji zubi su ljepši”, a druga i treća u Iran i to za filmove “Otac drveća” i “Tihi svjetionik”. “Unatoč svemu, kada je riječ o broju i kvaliteti filmova, ne možemo se požaliti ni ove godine. Dobili smo standardni broj filmova kao i prethodnih godina, a kvaliteta je ostala neupitna i time smo vrlo zadovoljni,” zaključio je Balog.

Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege te uz potporu Grada Kutjeva, TZ općine Velika, te općina Brestovac, Jakšić i Kaptol.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn