ODGOVORNI I SAVJESNI – Grad Požega čvrsto na TOP listi pozitivaca, prijatelja životinja

Datum objave: 03. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Udruga Prijatelji životinja objavila je novu TOP listu pozitivaca i negativaca novu TOP listu pozitivaca i negativaca, a među one koji zaslužuju pohvale čvrsto se i dalje smjestio Grad Požega i to zbog nastavka sufinanciranja kastracije pasa i mačaka te označavanja pasa mikročipom. Grad je Odluku donio u svibnju 2019. godine, a s dobrom praksom nastavio je i u ovoj godini.

Grad Požega preuzeo je zahtjevan, ali vrlo učinkovit način na koji se problem neželjenih pasa i mačaka može smanjiti, a to je sufinanciranjem kastracije. Uz Grad i Veterinarska stanica izašla je u susret korisnicima svojih usluga pa su cijene ne samo kastracije i sterilizacije već i čipiranja postale pristupačnije.

“Kao odgovorna jedinica lokalne samouprave, Grad Požega je prvi na području Požeško-slavonske županije poduzeo ovu mjeru te osigurali sredstva. Imamo želje i volje smanjiti broj neželjenih i napuštenih kućnih ljubimaca jer oni nisu zato krivi – krivi su njihovi vlasnici, a mi kao društvo moramo nastupiti, savjesno, sućutno i odgovorno kako to oni i zaslužuju. Posebno smo ponosni i zadovoljni što je opravdanost ove odluke potvrđena na najbolji način – dobrim odazivom naših građana” naglasio je gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić.

Naime, prema informacijama koje nam je ustupila Veterinarska stanica Požega kao partner na ovome projektu, od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine u akciju se uključio velik broj vlasnika kućnih ljubimaca koji su iskoristili mogućnost kastracije i sterilizacije pasa i mačaka. Točnije, uslugu sterilizacije ženke psa zatražila su 93 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 37, sterilizaciju mačke čak 156 vlasnika, kastraciju mačke njih 43, dok je svoje životinje mikročipom označilo 135 vlasnika. Kada govorimo o 2020. godini, do 30. rujna uslugu sterilizacije ženke psa zatražilo je 65 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 37, sterilizaciju mačke 183 vlasnika, kastraciju mačke njih 44, dok su svoje životinje mikročipom označila 204 vlasnika. Za tu svrhu u proračunu je predviđeno 70 tisuća kuna.

Ova Odluka tek je dio aktivnosti koje Grad namjerava poduzeti vezano uz skrb i zaštitu životinja, jer najveći problem koji nastaje iz ne kastriranja životinja i napuštanja štenaca jest njihov povećani broj na gradskim ulicama. Grad Požega izdvaja sredstva za usluge skloništa u Bučju, no to nije zadovoljavajuće rješenje ni za životinje niti za građane koji imaju dovoljno empatije i spremnosti pomoći napuštenoj životinji. Stoga se aktivno promišlja i radi na projektu izgradnje skloništa.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn