OD PONEDJELJKA – Maske obavezne u prodavaonicama, zdravstvenim ustanovama te javnom prijevozu

Datum objave: 11. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je donio dvije odluke – o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto osoba te o mjeri obaveznog korištenja maski  za lice u zdravstvenim ustanovama, prodavaonicama i javnom prijevozu. Odluke se primjenjuju od ponedjeljka, 13. srpnja 2020.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 10. srpnja je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Stožer je donio i Odluku o obaveznom korištenju maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19

Ovom se Odlukom uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti  zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima (ako su posjete dopuštene); vozači, kao i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa te putnici u javnom prometu; zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama; zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka; ali i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Odluke se primjenjuju od ponedjeljka, 13. srpnja 2020.

TEKST: S. P.        FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn