OD 13. DO 15. RUJNA U PAKRACU – 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji

Datum objave: 14. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

PAKRAC -Pod sloganom „Rehabilitacija u psihijatriji – budućnost bez ožiljaka“ u pakračkom Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ od 13. do 15. rujna održava se 6. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem. Pokrovitelji ovog Kongresa su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo zdravstva, Požeško-slavonska županija i Grad Pakrac, a na njemu su se okupili eminentni hrvatski i svjetski stručnjaci iz područja psihijatrije.

Na svečanom otvaranju 6. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji prisutnima se obratio prof. dr. sc. Veljko Đorđević, posebno pozdravivši požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, zamjenika pakračke gradonačelnice Marijana Širca, predsjednicu i generalnog tajnika Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini – prof. dr. sc. Mariju Burgić Radmanović i dr. Gorana Račetovića, ravnateljicu Neuropsihijatrijske bolnice “dr. Ivan Barbot” Popovača doc. dr. Marinu Kovač, prof. dr. sc. Zorana Zoričića, generala Miroslava Vaceka, zamjenika ravnatelja Doma hrvatskih veterana u Lipiku prof. Zvonimira Kalčika i prof. Danka Friščića sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
„Pakrac je grad s kojim prijateljujemo već nekoliko godina, Pakrac je grad stogodišnje psihijatrije koja je nestala tijekom Domovinskog rata, Pakrac je grad gdje je napravljena najveća humana epopeja u povijesti psihijatrije kad je evakuirano preko 300 psihijatrijskih bolesnika, a mi smo napisali knjigu „Pouke o čovječnosti“ koju prevodi Svjetska psihijatrijska udruga i svima koji su sudjelovali u tom pothvatu dodijelili smo Povelju ambasadora čovječnosti. Grad Pakrac je i naš grad. Pred nama je velika obveza – staviti pakračku Psihijatriju u funkciju jer ako to naša generacija ne učini, sve ono što smo dosad uradili bit će uzalud.“, istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. Đorđević.

Kongres je prigodnim riječima otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević„Čast mi je da se ovakav veliki Kongres održava upravo ovdje, u Požeško-slavonskoj županiji, u gradu Pakracu, gdje je provedena najhumanija akcija spašavanja bolesnika. Branitelji su ovdje branili svoj grad, branili su Bolnicu koja se nalazila na prvoj crti bojišnice, a vi liječnici zajedno ste s njima branili pacijente koji su se ondje nalazili. Vrlo sam zahvalan svima vama što niste zaboravili tu akciju nego ste ju pronijeli izvan granica naše domovine te u svjetskim razinama, između ostalog i kroz knjige, pokazali da hrvatski vojnik zna braniti domovinu, a s druge strane zna spašavati živote ne pitajući tko je kakve vjere, nacionalnosti ili boje kože.“, rekao je župan Tomašević.

Bogati kongresni program je nastavljen plenarnim predavanjem posvećenim prof. dr. sc. Vladimiru Hudolinu, temama kao što su iskustva iz Neuropsihijatrijske bolnice „dr. Ivan Barbot“ iz Popovače i diskusijom nazvanom „Umjetnošću do mentalnog zdravlja“, da bi se nadovezao na izložbu „Mozak, um i umjetnost“ u Muzeju grada Pakraca. Izložba je nastala kao rezultat suradnje medicine i umjetnosti, kazao je prof. Đorđević koji je pri tome istaknuo kako je tijekom posljednjih desetak godina došlo do suradnje tri umjetničke akademije i Medicinskog sveučilišta u Zagrebu te se razvio i interdisciplinarni predmet kojem je cilj povezivanje suvremenih spoznaja iz neuroznanosti, vodećih teorija uma, psihijatrijskih poremećaja i umjetnosti kao važne edukativne i terapijske metode u medicini. Ovaj predmet pod nazivom „Mozak, um i umjetnost“ odlično je prihvaćen od nekoliko generacija studenata koji su svojim umjetničkim jezikom odgovarali na podučavanje.

Sve prisutne na otvorenju izložbe pozdravila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a izložbu je otvorio njezin prethodnik, bivši gradonačelnik Pakraca, a danas pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška. U sklopu programa održana je i predstava monodrama „Potrošeni snovi“ u izvedbi glumice Natalije Đorđević.

IZVOR: compas.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn