OBNOVLJENO FRA LUKINO ZVONO NA SOKOLOVCU – U čast i spomen Sokolu i puku…

Datum objave: 06. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

IMG_0028

POŽEGA – U sklopu programa Dani Matice hrvatske u Požegi, danas je na brdo Sokolovac vraćeno fra Lukino zvono koje je 1999. godine postavila požeška Matica hrvatska, a potom je činom vandala bilo otuđeno. Policija ga je pronašla i sada je zvono opet na svom mjestu gdje će dočekivati izletnike, Požežane i njihove goste.

Fra Luka Ibrišimović jedna je od najsvjetlijih figura požeške povijesti, a ožujka je mjesec kada bilježimo dva datuma vezana uz njegovo ime. Godine 1689. upravo na brdu Sokolovcu fra Luka je 12. ožujka s narodnom vojskom pobijedio turske osvajače te tako odigrao veliku ulogu u oslobađanju cijele Slavonije. A dana 11. ožujka godine 1698., požeški je Sokol napustio ovaj svijet ostavivši da njegovo ime i djelo žive u tradiciji i pjesmama. Požega slavi Grgurevo i svog Sokola, a slavi ga oduvijek i Matica hrvatska koja je, na inicijativu svog nekadašnjeg predsjednika dr. Željka Muljevića postavila zvono kako bi prolaznici mogli pozvoniti Sokolu u čast.Današnja svečanost stoga je višestruko važna.

IMG_0052

“Posebno sam danas radosna što u okviru Dana Matice Hrvatske imamo ovo lijepo događanje. Svi Požežani znaju koliko fra Luka znači za našu Požegu. To je čovjek o kojem su se ispredale legende i koji ima veliki značaj za povijest ovog grada. Ovo zvono je bilo ukradeno i dugo ga nije bilo na ovom mjestu. Pronašla ga je policija, a zahvaljujući Paneuropskoj uniji zvono je restaurirano. Današnji događaj upriličujemo i uz Dane Matice Hrvatske, ali i povodom proslave Dana grada Požege. Želim da ovo zvono još dugo zvoni za sve putnike prolaznike i da njime zvone svi oni koji budu ovim stazama prolazili,” rekla je predsjednica požeškog Ogranka Matice Hrvatske dr.sc. Vesna Vlašić.

IMG_0053

“Kada je požeški Ogranak Matice Hrvatske zaslugom tadašnjeg predsjednika dr. Željka Muljevića ´90-ih godina osmišljavao simbole požeške prošlosti i požeškog duha nastao je niz duhom prožetih odmorišta i nastalo je i ovo zvono koje obznanjuje pobjedu na ovim prostorima uz obližnji križ na Sokolovcu. Sokolovac je tako postao osmišljeniji, privlačniji, kako Požežanima tako i njihovim gostima kao jedna od bitnijih priča o povijesti i samom identitetu. Ovo je zvono nestalo i raskomadano, ali vraćeno je.Sretni smo jer ono ima snažnu simboličku vrijednost. Važno je naglasiti da se Požega, upravo zahvaljujući Fra Luki Ibrišimoviću i franjevcima, odmah po oslobođenju od Turaka priklonila Zapadu njegujući svoju izvornu europsku provenijenciju” naglasio je predsjednik prof. Pavle Bucić dodajući kako je u svojstvu predsjednika požeškog Ogranka paneuropske unije bio u prilici dati ponovo odliti isto zvono zalažući se upravo za europsku Požegu i Hrvatsku.

Uz postavljanje zvona koje je blagoslovio fra Mijo Hrman iz požeškog Franjevačkog samostana, održan je i prigodni program u sklopu kojeg su pročitani ulomci iz pisama fra Luke te kratka povjesnica, programu su nazočili požeški gimnazijalci.

TEKST: S.P/D.K.             FOTO: D.K.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn