OBNOVLJEN VUKOVARSKI VODOTORANJ – Prijenos svečanog otvorenja 30. listopada

Datum objave: 27. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

VUKOVAR – Svečano otvorenje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva održati će se 30. listopada 2020. godine s početkom u 17:30 do 18:30 sati. Zbog epidemije koronavirusa ovaj događaj prilagođen je epidemiološkim mjerama pa će se prijenos svečanog otvorenja, u produkciji Grada Vukovara, moći pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara vukovar.hr  i vukovarskivodotoranj.hr

Inicijativom Grada Vukovara na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom, 2016. godine pokrenuta je donatorska akcija „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“ za projekt obnove i konzervacije Vukovarskog vodotornja. Cjelokupna obnova koštala je 46 milijuna kuna, a simbol grada Vukovara bit će otvoren 30.listopada svečanošću prilagođenoj epidemiološkim mjerama. “Tih 46 milijuna kuna je osiguralo gotovo 7000 Hrvata diljem svijeta i sa svih kontinenata, građani Hrvatske i mnoge tvrtke koji su se svi zajedno uključili u akciju Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva,“ rekao je gradonačelnik Penava dodajući kako se imena donatora nalaze ispisana na donatorskoj ploči. Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba.

Vukovarski vodotoranj, visinom od 50,33 m građen je od 1963. do 1968. godine na nadmorskoj visini od 156,33 m u tzv. „Najpar bašći“. Vodotoranj su projektirali arhitekti Petar Kušan i Sergej Kolobov, prema projektnoj ideji izgradnje vodovodne mreže Alexandra Rosea. Vukovarski vodotoranj, titulu simbola hrvatskog zajedništva opravdao je kroz Domovinski rat, pretrpjevši više od 600 izravnih pogodaka od strane agresora. Danas je Vukovarski vodotoranj zaštićeno kulturno dobro kao tehnički i memorijalni spomenik, a zbog svoje simbolične uloge, trebao pridonijeti gospodarskoj i turističkoj ponudi Vukovara.

TEKST: S. P.    FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn