OBLJETNICA VRO BLJESAK U POŽEGI – Položeni vijenci kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade

Datum objave: 30. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom obilježavanja 27. obljetnice VRO „Bljesak“, u organizaciji Požeško-slavonske županije danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Trgu 123. brigade kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili i odali počast predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga “Josip Knežević”, požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, predstavnici Grada Požege predvođeni gradonačelnikom  dr. sc. Željkom Glavićem, načelnici i gradonačelnici ostalih gradova i općina, Policijska uprava požeško-slavonska na čelu s načelnikom Željkom Grgićem, Vojarna 123. brigade u Požegi, te predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije i Socijaldemokratske partije Požeško-slavonske županije.

Operacija Bljesak, vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije. Zauzet je pri tom i strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. U VRO „Bljesak” stradao je 51 pripadnik vojske i policije, a njih 162 je ranjeno. Ova operacija je prethodila velikoj operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije.

TEKST: S. Pok                FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn