OBILJEŽEN MJESEC BORBE PROTIV RAKA – Redoviti preventivni pregledi od životnog su značaja

Datum objave: 23. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA– Županijska liga protiv raka i zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije prigodom akcijom u požeškoj šetališnoj zoni obilježili su Mjesec borbe protiv raka.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

“Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki i ostalih sijela raka je u našoj županiji na visokoj razini, što pokazuje visoki odaziv u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Nažalost, sadašnje promjene uslijed pandemije SARS-CoV-2 virusa osjetno su promijenile navike naših stanovnika. Svi smo, posebice onokloški pacijenti prošli teških godinu i pol. One koje su trenutno u riziku da kasno otkriju rak dojke su sve žene koje u zadnje dvije godine nisu napravile mamografiju. Takvih je sada u našoj županiji, nažalost, nemali broj. Odaziv na preglede je nacionalnoj razini trenutno oko 50 posto, mi smo i dalje među najboljima s oko 60 posto ali to nije dovoljno,” rekla je predsjednica Lige i voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

“Želimo da svaka žena bude pod kontrolom i pozivam sve žene koje u zadnje dvije godine nisu obavile taj životno značajan pregled da nam se jave i dogovore termin. Mogu nazvati Službu za javno zdravstvo 034/311-563 od 7 do 15 sati te dogovoriti pregled.” zaključila je dr. Kovačević.

TEKST: S. Pok                 FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn