O NOVOM PAKETU ZAKONA O TURIZMU – Izvjesno je gašenje lokalnih turističkih zajednica ali i jednakomjernog razvoja

Datum objave: 10. 7. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – O novim izmjenama Zakona o turizmu koje predviđaju i novu raspodjelu prihoda lokalnim turističkim zajednicama, na konferenciji za novinare govorili su danas požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović. Set prijedloga znači ukidanje do dvije trećine sadašnjeg turističkog sustava u Hrvatskoj te centralizaciju tog sustava na uštrb ravnomjernog razvoja – rečeno je ovom prilikom. 

Dosadašnja zakonska odredba nalagala je da se prihodi iz turizma uplaćuju po postupku prema kojem je županijama pripadalo 10 posto, gradovima i općinama 65 posto, a 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici. Novom raspodjelom, 65 posto sredstava pripalo bi Hrvatskoj turističkoj zajednici, 25 posto gradovima i općinama, a županijama bi ostao isti razdjel. “Novi paket Zakona  o turizmu i ova mala i nedostatna sredstva na razini lokalne samouprave centralizirat će prema ministarstvu. Već odlukama koje je donijelo Ministarstvo financija vezano uz porez na dohodak gotovo sve općine i gradovi te županija u cjelosti, gubimo na razini županije ogromna sredstva od preko 30 milijuna kuna, a sama županija preko tri milijuna kuna izvornih sredstava što otežava funkcioniranje i sustava a pogotovo uvjete za priskrbljivanje bilo kakvih sredstava za neke investicije. Sada i ministarstvo turizma i ministar Lorencin sa ovim promjenama pokazuju kako je proces centralizacije države na visokoj razini. Opet nam kradu i ono malo novaca, i ovog trenutka mali gradovi i općine koji su otvorili turističke zajednice mogu ih odmah zatvoriti. I dosadašnja srdstva ibla su mala jer je u našu županiju pristiglo ove godine  oko 280 tisuća kuna potpore ministarstva i Hrvatske turističke zajednice. Usporedbe radi Istra je dobila sedam milijuna kuna. Ali ako i ta sredstva ne dođu nego država uzme i stavi sebi u džep, kojim smjerom može ići turizma ovdje na kontinentu? Ili je netko već učinio nove podijele na  jug i sjever ili želi kontinentalni turizam staviti izvan bilo kakve mogućnosti razvoja,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dodajući kako se protivi izmjenama i dopunama zakona tek nekoliko mjeseci pred izbore. “Pozivam ministra Lorencina da se ostavi “ćorava posla” i ostavi to za budućnost ljudima koji znaju upravljati. Turizam je nadogradnja ovih prostora i iznimno je važan u razvojnoj strategiji ove županije,” rekao je župan.

Bilo kakvo smanjenje prihoda ne može rezultirati razvojem, istaknula je i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović. ” Isti prijedlog zakona kazuje da se  turizam odvija upravo na regionalnoj i lokalnoj razini što je točno, međutim, istovremeno prijedlog zakona uvelike smanjuje sredstva upravo tim razinama sustava, centralizirajući ih, kako u HTZ tako u Ministarstvo turizma. Županijama ostaje isti razrez ali se drastično smanjuje turističkim zajednicama gradova i općina. Na taj način iz ove županije prelazi preko 250 tisuća kuna u Zagreb i to se očekuje nadoknaditi iz nekog drugog proračuna, međutim uz već oslabljene gradske i općinske proračune to je vrlo upitno. Nitko ne može biti zadovoljan smanjenjem prihoda ionako umanjenih transfera iz centralne blagajne, takvi omjeri ne mogu generirati bilo kakvim razvojem. Hrvatska turistička zajednica novom raspodjelom prihoda gomila sredstva  na svom računu iako je 2014. godinu završila s 80 milijuna neutrošenih u danom proračunskom razdoblju. Set prijedloga novih zakona o turističkim zajednicama, boravišnim pristojbama i članarini znači također ukidanje do dvije trećine sadašnjeg turističkog sustava u RH, te centralizaciju tog  sustava na uštrb jednakomjernog razvoja i ulaganja u razvoj na teritoriju čitave Hrvatske,” naglasila je Jakobović.

Dodaje kako su se sve turističke zajednice na ovom području očitovale kroz javnu raspravu koja završava  12. srpnja o ovim prijedlozima zakona, kroz javnu raspravu koja završava  12. srpnja. “Uputili smo svoje primjedbe, dali prijedloge na ono što smatramo loše predloženim a isto smo uputili na ministarstvo turizma. Ovo je apel – predložene izmjene zakona nikako ne bi trebale ići u hitnu saborsku proceduru, a nikakav razlog koji je dobronamjeran razvoju turizma na cijelom području Hrvatske ne može opravdati donošenje ovakvih zakona. Ovo u konačnici znači zatvaranje ureda poput onih u Velikoj i Kutjevu. A što s područjem koje na taj način više ne bude egzistiralo? Održavale su se manifestacije, programi pa su čak i mala sredstva nešto su značila. Ruralni turizam nema perspektivu ako se ugase lokalne turističke zajednice. Zašto ukidati i koja je alternativa ukidanju?” upitala je na kraju Jakobović.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn