NOVOGRADIŠKO LJETO KULTURE – U Domu kulture otvorena izložba “Distorzije 2” slavonske umjetnice Nataše Vuković

Datum objave: 17. 7. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Želeći ljetu dodati još malo boje, a zaljubljenicima u umjetnost novi sadržaj, Pučko otvoreno učilište M.A. Relković Nova Gradiška ugostilo je Natašu Vuković, slavonsku akademsku umjetnicu koja se publici predstavlja s izložbom slika “Distorzije 2”.

Nastavljajući već dobro uhodane pozitivne trendove, Pučko otvoreno učilište M.A.Relković i u vrućim ljetnim danima ne zaboravlja na umjetnost i njene sve brojnije poklonike. Želeći ljetu dodati još malo boje, a posjetiteljima novi sadržaj, galerijski prostor Doma kulture ugostio je slavonsku akademsku umetnicu Natašu Vuković koja se publici predstavila izložbom slika “Distorzije 2”.

Riječ je o postavu od ukupno 11 radova – slika nastalih u kombiniranoj tehnici ulja na platnu i epoksi smole, koje su, uz autoricu predstavile Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol, mag.hist.art. Kao polazište za seriju radova, moglo se čuti na otvorenju izložbe, umjetnica koristi motiv prirode.

Iako je pejzaž prisutan u povijesti umjetnosti od samih početaka te je prošao kroz mnoge kvalitativne evaluacije – od suvišne eksploatacije, preko umanjivanja njegova značaja i mogućnosti izričaja pa sve do povezivanja s kičem i amaterskim djelovanjem – autorica, kao rođena Osječanka, povezuje ga sa Slavonijom i Baranjom te koristi kao medij za interpretaciju vremena u kojem živimo. Motivi iz prirode variraju od raznovrsnog zelenila, raslinja, gustiša, grmova, drveća i trava preko morske površine pa sve do otvorenog prostora neba. No, to nisu puki realistično prikazani segmenti prirode koja nas okružuje. Priroda, u kontekstu novog ciklusa radova, postaje podloga za zrcaljenje nas samih, naših postupaka i posljedica vlastitog djelovanja.

Nakon što je 2008.završila preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Nataša Vuković završila je i Diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, smjer slikarstvo te stekla titulu magistre likovne edukacije. Tokom studija se usavršavala na dva studijska boravka u Sloveniji i SAD-u. Do sada je izlagala na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a osim slikarstva, područje njenog interesa i djelovanja je i likovna terapija.

Izložbu “Distorzije 2” možete razgledati do 13.kolovoza.

TEKST: S. Tarbuk            FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn