NOVOGRADIŠKI VIJEĆNICI USVOJILI PRORAČUN – Je li povijesno najveći iznos gradskog proračuna realan i ostvariv ili tek predizborni spisak želja?

Datum objave: 12. 7. 2016. | Kategorija: Društvo

GV1

NOVA GRADIŠKA – Nakon višemjesečne političke sapunice ali i nepotrebnog značajnog financijskog izdatka za izvanredne izbore, Nova Gradiška od prošlog tjedna, konačno ima proračun. Najznačajniji gradski dokument, teži no ikada ranije, u iznosu od  63,9 milijuna kuna izglasan je glasovima SDP-ovih vijećnika, Hrvatskih laburista, HSS-a, HDSSB-a, te znakovito, rukama vijećnika Grupe birača Željka Bigovića. Vijećnici Domoljubne koalicije ovaj su puta bili suzdržani.

I mada je za  HDZ-ovce riječ o predizbornom proračunu, ali i nerealnom popisu želja, gradonačelnik Vinko Grgić uvjeren je kako je proračun ambiciozan, ali i itekako realan, što, prije svega, dokazuje i činjenica kako je izglasan bez ijednog glasa protiv. Najviše amandmana na predloženi proračun, koji su se, uglavnom odnosili na potpore obrazovanju i zapošljavanju, ali i koji su prihvaćeni, iako ne i sa predloženim iznosima, imao je Dario Marenić, a potom i Željko Bigović, koji je, ne želeći biti faktor nestabilnosti u gradskom vijeću, proračun prihvatio, rekavši kako je riječ o dokumentu koji se nadovezuje na onaj prošlogodišnji. Iako će, kao i uvijek kada je riječ o novcu iz gradske blagajne, i ovaj puta biti onih više, ali i manje zadovoljnih, evidentno je kako će razvoj gospodarstva, obrta, malog i srednjeg poduzetništva, kao i zapošljavanje mladih, te poticanje investicijskih ulaganja dodjelom poticajnih sredstava, biti prioriteti nove gradske vlasti, pred kojom je, tek, 10-ak mjeseci rada prije redovnih parlamentarnih izbora u mjesecu svibnju 2017.godine.

Prošlogodišnjih 2,5 miljuna namijenjenih gospodarstvu, ove je godine povećano sa 3 milijuna i 300 tisuća, sredstva za poticanje samozapošljavanja su s prošlogodišnjih 130 tisuća kuna podignuta na 150 tisuća, isti iznos koji je dodijeljen i društvenom centru za mlade, projektu o kojemu se, s minimalnim, ili nikakvim pomacima, govori godinama. Rekonstrukcija Gradskog muzeja, višegodišnji kapitalni projekt koji bi, prema planu, trebao biti službeno završen početkom mjeseca studenoga, ove je godine planirana s iznosom od 2 milijuna 685 tisuća kuna, što je za milijun i 400 tisuća kuna više nego prošle godine. Značajno su povećana sredstva braniteljskim udrugama, djelatnostima tehničke kulture, udrugama u području zdravstvene i skrbi za djecu, kao i udrugama u kulturi. Za kapitalni projekt razvoja širokopojasne infrastrukture u koji će grad ući, zajedno s 10 bivših novogradiških općina, proračunom je predviđen iznos od 100 tisuća kuna, a povećana su i sredstva Savezu sportova, jer nekolicina je gradskih klubova uspješno izborila plasman u višim rangovima i ligama, što će, zasigurno zahtijevati i veća ulaganja.

Prihvaćajući proračun, gradski su vijećnici prihvatili i prijedloge programa iz oblasti komunalne infrastrukture, obrazovanja i predškolskog odgoja, poticanja razvoja turizma, civilnog društva i sporta, organiziranja i provođenja zaštite i spašavanja, socijalne skrbi, promicanja kulture… Novost su značajno povećani iznosi za novorođenčad, ali i ukidanje prava na besplatne udžbenike, što je ove godine, zamijenjeno odlaskom na ljetovanje 30-ero djece slabijeg imovinskog statusa. Gradski vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o novčanoj pomoći obiteljima sa šestero i više djece, kao i umirovljenicima koji žive u samačkom domaćinstvu s jednim prihodom ( mirovinom u visini do 1 750.00 kuna).

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn