NOVOGRADIŠKI SDP ZA DAN ŽENA – Uključivost i ravnopravnost žena kao demokratski standard društva

Datum objave: 09. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

sdp1

NOVA GRADIŠKA – „Uključivost u ravnopravnost žena prioritet je svakog društva. Mi u SDP-u njegujemo te tradicije, čak i prije državne regulative, prije nego li su to prihvatile i sve ostale stranke“, poručili su, čestitajući Međunarodni dan žena, stranačkim kolegicama, majkama, sestrama, suprugama, poduzetnicama i domaćicama, novogradiški SDP-ovci, poklanjujući im tradicionalne karanfile, ali i organizirajući proslavu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija žene obavljaju dvije trećine svjtskog posla, zarađuju jednu desetinu svjetskog prihoda, a posjeduju manje od 1 posto svjetske imovine.Istovremeno, žene zarađuju u prosjeku 23 posto manje od muškaraca, a čak 200 milijuna njih starije životne dobi diljem svijeta živi bez mirovine. Slabiji spol, malo sutra?! Iako je tema ravnopravnosti spolova društveno pitanje koje zaslužuje pozornost svih 365 dana u godini, ožujak je mjesec u kojem se, slučajno ili ne, sjetimo upitati kakav je status žena u društvu i jesu li ili nisu, unatoč činjenici kako je ravnopravnost spolova jedna od najvećih ustavnih vrednota Republike Hrvatske, izjednačene s muškarcima.  Podaci su to kojih su se, proslavljajući Dan žena, čestitajući, prije svega, stranačkim kolegicama,  majkama, sestrama, suprugama, poduzetnicama i domaćicama, prisjetili novogradiški SDP-ovci.

“Upravo smo mi u SDP-u prije pet, šest godina obilježavanjem 8.ožujka,, „probili led“, dokazujući kako nije riječ o prazniku koji je relikt prošlosti i mrskih nam „vremena jednoumlja“, nego dan kada su žene, po prvi puta, sada već davne 1909.godine, marširale tražeći svoja prava. Drago mi je da je to danas praznik koji slave, ali i uvažavaju sve političke opcije“, istaknuo je, čestitajući stranačkim kolegicama njihov dan, na povratku s Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, gdje je primio povelju za prepoznavanje i implementiranje projekta „Grad-prijatelj ženskog poduzetništva“, prvi čovjek novogradiškog SDP-a, gradonačelnik Vinko Grgić.

sdp2

Poručujući im kako je u životu važno biti optimističan, hrabar i uporan, upoznavajući ih s vlastitim životnim iskustvom i dugogodišnjom nezaposlenošću,  jer, kako je rekla,„kada jednom odlučno krenete,dođete tamo gdje niste ni sanjale da ćete biti, iako uspjeh u životu nije predviđen“, Međunarodni dan žena kolegicama i simpatizerkama stranke čestitala je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić . Podsjećajući kako su upravo oni „stranka koja se bori protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja nad ženama,uvažavajući rodne kvote, afirmirajući uključivost i ravnopravnost žena kao standard demokratskog društva“ čestitkama se pridružio i Stribor Valenta, povjerenik Županijskog odbora SDP-a Brodsko posavske županije.

Jedan od glavnih ciljeva u postizanju pune ravnopravnosti u hrvatskom društvu, na prvom je mjestu poboljšanje položaja žena na tržištu rada, područje koje je još uvijek najviše pod izravnim utjecajem tradicionalnih predrasuda i stereotipa o ženama.Vidljivo je to iz činjenice kako je znatno veći broj žena nego muškaraca radno neaktivan, ali i iz jasne podzastupljenosti žena na rukovodećim i upravljačkim pozicijama i na mjestima odlučivanja. Osim toga, do pune će ravnopravosti oba spola doći tek onda kada se obiteljske obveze ravnomjerno podjele i dok nestane stereotip kako je to isključiva obveza žene, istaknuli su novogradiški SDP-ovci, obilježavajući Međunarodni dan žena.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn