NOVOGRADIŠKA SUBOTNJA ŠPICA – Prva jutarnja kava uz Biciklijadu, smotru dječjeg folklora i izložbu old timera

Datum objave: 13. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

otk

NOVA GRADIŠKA – Subotnja novogradiška špica, rijetko kada sadržajno toliko bogata, zanimljiva i drugačija kao danas, unatoč pratećim predizbornim kulisama, podsjetila je na neke davne, zaboravljene godine kada je grad živio svoju urbanost, ali i dokazala kako je za ugodno življenje, uz riješenu infrastrukturu i razvijeno gospodarstvo, potrebno i nešto više. Poput recimo biciklijade, prve smotre dječjeg folklora, izložbe old timera, ali i svečanog obilježavanja čak dviju novih vrlo važnih gradskih točki.

Kalendar je htio da se ove godine datumski „poklope“ Europski tjedan, tradicionalna svibanjska izložba starodobnih vozila i početak biciklističke sezone. Osim toga subota je, pa je valjalo iskoristiti i tradicionalnu „špicu“ , ali i probuditi grad. Iskoristile su to brojne novogradiške udruge, pa, što u zajedničkoj, što u solo varijanti, sugrađanima ponudile čak nekoliko zanimljivih sadržaja, pridružujući se tako istovremeno i gradovima koji su pretodnih dana proslavljali rođendan Europe. Zahvaljujući zajedničkoj ideji članova HKUU „Trenk“, Udruge slijepih i Biciklističkog kluba „Psunj“ osmišljena je nova potencijalno sjajna gradska manifestacija- Smotra dječjeg folklora.

Prije nego li su nam na središnjoj gradskoj pozornici  pokazali kako se odnos prema tradiciji gradi od djetinjstva, mali su folkloraši, po uzoru na one velike, ali i na sve prave smotre, šepureći se u svečanom mimohodu, prošetali gradom. Istovremeno, prije početka još jednog, sasvim drugačijeg sadržaja- biciklističke utrke u organizaciji BK „Psunj“, zajedničkim snagama novogradiške ispostave HGSS stanice Slavonski Brod, Hrvatskog planinarskog društva „Strmac“, Planinarskog društva Lipa i Psunj ispred gradskog parka otkriven je službeni HGSS zemljovid s prikazom planinarskih i biciklistilkih staza ( što je zasluga novogradiških biciklista okupljenih u klub „Psunj“).

FOL2

Novu, korisnu, sportsko-rekreativno-turističku točku, 32. zemljovid ove vrste u Hrvatskoj, financirao je grad Nova Gradiška s 20 tisuća kuna, nastavljajući tako trend kreiranja brojnih novih sadržaja. „Osim toga, prilika je ovo da kroz neko vrijeme isti ovakav zemljovid, doduše u obliku mobilne aplikacije, predstavimo svim gostima grada, ali i svim planinarima, kreativcima, izletnicima. Potvrdit ćemo tako i dugoročnu razvojnu viziju o pozicioniranju grada kao „pametnog“, rekao je čelni čovjek grada, Vinko Grgić. Ugodnu proljetnu subotu iskoristili su i novogradiški old timeri,članovi kluba „Classic 99“, za svoju, odavno tradicionalnu Izložbu starodobnih vozila koja je dočekala i svoje 15.izdanje, ali i koja je, ovaj puta, nakon što su dečki o tome mozgali godinama,  oplemenjena novom, vrhunskom idejom. Riječ je o otkrivanju spomen ploče Josipu Žagaru, pioniru novogradiškog automobilizma,čovjeku koji je još davne 1912.godine u grad dovezao prvi automobil- Ford T . Zanimljivo je i kako je riječ o vozilu koje se u svijetu počelo proizvoditi tek 4 godine prije nego li je stiglo u Novu Gradišku, što potvrđuje kako najmlađi grad u Hrvatskoj nikada nije kasnio za svjetskim trendovima, mada je, zapisali su povjesničari, među njegovim stanovnicima, u vrijeme kočija i konjskih zaprega, stari Žagar u svom Fordu bio istinska senzacija. Spomen ploču pioniru gradskog automobilizma  postavljenu na zgradi Muzeja prometa i tehnike ( u „vlasništvu“ OTK „Classic 99“ ) otkrio je gradonačelnik Grgić, svjestan kako je priča koju posljednjih 17 godina grade oldtimeri, potencijalno i sjajna gradska turistička priča.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: facebook

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn