NOVOGRADIŠKA SOLARNA SENZACIJA – Srednjoškolka Anita Vidić dizajnirala automobil budućnosti na sunčev pogon

Datum objave: 16. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

437

NOVA GRADIŠKA – Iako su se novogradiški srednjoškolci i ranije isticali inovatorskim „klikerom“ , pa i po kojom sjajno poduzetničkom idejom, nitko nije otišao tako daleko kao 16-godišnja Anita Vidić, učenica  2.razreda Elektrotehničke i ekonomske škole. Djevojka je to o kojoj posljednjih dana, kao o solarnoj senzaciji, pišu gotovo svi mediji , jer nije mala stvar dizajnirati futurističko vozilo na sunčev pogon.

Anita je učinila upravo to.Samostalno, doduše uz malu inspiraciju filmskim Batmobilom, osmislila je vozilo na solarni pogon kojim početkom mjeseca lipnja planira pobijediti na Međunarodnoj utrci solarnih vozila u Sisku.Iako je prvobitni plan bio izraditi automobil vrijednosti do 40 tisuća kuna, Anitin dizajn iz budućnosti oduševio je profesore koji su, uz pomoć sponzora, odlučili hrabro zakoračiti u budućnost, ali i okušati se u zadovoljavanju prilično zahtjevnih propozicija natjecanja.Prema tehničkim uvjetima solarni automobil mora imati 3 ili 4 kotača, najveća snaga motora može biti 1500 W, a težina akumulatora minimalno 80 kilograma.Najviše će sredstava trebati za školjku automobila koja će, uz pomoć sponzora, biti izrađena od karbona, a novac će trebati i za skupu CNC obradu materijala.

434

Na sreću, Anitinu viziju prepoznale su brojne novogradiške tvrtke oduševljene mogućnošću sudjelovanja u projektu. Novogradiški solarni batmobil bit će iskušan na Međunarodnoj utrci vozila na sunčev pogon koja će se od  9. do 11.lipnja održati u Sisku i na kojoj će, između ostalih nastupiti i ekipe iz Italije, Francuske i Slovenije.  Kako prema pravilima natjecanja vozač mora biti učenik i imati vozačku dozvolu za moped i kacigu, automobil dizajniran prema vlastitoj zamisli, Anita će i osobno voziti. Do pobjede ili ne, ionako je manje važno. Uostalom, nakon senzacionalnog uspjeha Mate Rimca, vrijeme je da u auto industriju budućnosti hrabro, na sunčani pogon, zakorači i jedna žena!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO:  www.anita-vidic.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn