NOVOGRADIŠKA PRIČA O EKOLOGIJI – „I naš grad razvrstava otpad“

Datum objave: 21. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – „ I naš grad razvrstava otpad“ naziv je projekta o održivom gospodarenju otpadom, čiji je cilj, uz podizanje svijesti lokalnog stanovništva, razviti i pozitivne navike o pravilnom postupanju s otpadom. Projekt koji se provodi u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, vrijedan oko 390 tisuća kuna, na uvodnoj su konferenciji predstavili čelni ljudi grada-gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicom Ivanom Trupina i Marijan Furić, direktor tvrtke Odlagalište d.o.o.

Napretkom tehnologije i stvaranjem potrošačkog društva, sve više proizvoda koje koristimo, odbacujemo i zamjenjujemo novim, postalo je otpad, manje ili više štetan po naše zdravlje i okoliš, koji mora negdje biti pohranjen. Jačanjem svijesti o ograničenosti resursa i rastom količine otpada koju svakodnevno proizvodimo, održivo gospodarenje otpadom postaje organizirani sustav sastavljen od različitih koraka utvrđenih hijerarhijom.

Novim ekološkim trendovima i europskim direktivama prije dvije godine pridružila se i Nova Gradiška, sanacijom odlagališta komunalnog otpada, projektom vrijednim oko 40 milijuna kuna. Slijedi nastavak kroz čitav niz novih aktivnosti, najavio je gradonačelnik grada Nova Gradiška, Vinko Grgić, na uvodnoj konferenciji projekta „I naš grad razvrstava otpad.“ Riječ je o projektu vrijednom 382. 964,00 kune koji se, uz sufinanciranje od 85 posto iz Kohezijskog fonda, provodi u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, s ciljem podizanja svijesti lokalnog stanovništva o potrebi održivog gospodarenja otpadom razvijajući pozitivne navike o pravilnom postupanju s otpadom i prijelaz s linearnog na kružno gospodarstvo.

„Prosjek količine otpada koji svatko od nas proizvede u godinu dana iznosi 382 kilograma, odnosno 1,4 kg. Kod nas u Novoj Gradiški stanje je puno bolje od nacionalnog prosjeka.Prema podacima za prošlu godinu u gradu je prikupljeno nešto više od 3 milijuna kilograma komunalnog otpada, što je prema broju stanovnika i više nego dobro. Jedan građanin napravi smeća od 231 kilogram. S ciljem promjene postojećeg stanja u EU definiran je model gospdarenja otpadom, kao rješenje s najboljim učinkom, kojeg je prihvatila i Hrvatska, kako bi zaštitili okoliš i zdravlje ljudi. Moguće je to učiniti, pratimo li pet koraka-spriječavanje otpada,njegova uporaba, recikliranje, oporaba i odlaganje preostalog otpada.Novi model moramo unijeti u svakodnevne životne navike i odnos prema otpadu.Stoga, u Novoj Gradiški, u suradnji s dionicima na lokalnoj i državnoj razini, pokrenut je projekt čiji je cilj razviti svijest i razumijevanje svih žitelja našeg kraja o održivom gospodarenju otpadom.Imat ćemo mjesto za recikliranje, sortiranje i odlaganje otpada, što je najvažnije, a u konačnici i cilj svega ovoga“, upoznao je prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

O budućem reciklažnom dvorištu, koje bi trebalo biti otvoreno 2020.godine, predvidivo u lipnju, brinut će tvrtka Odlagalište d.o.o. Bit će to mjesto na kojem će, nakon upisa u očevidnik, Novogradiščani bez naknade, moći predati 48 vrsta otpada,osim komunalnog i biorazgradivog. “Obzirom kako je Zakonom propisano da Grad i jedinice lokalne samouprave s kojima imamo ugovor za gospodarenje otpadom trebaju imati mobilno reciklažno dvorište, jedno vrijedno 200 tisuća kuna je naručeno i plan je da svaka tri mjeseca mijenja lokaciju-u Prvči, Ljupini i Kovačevcu. Zbog potrebe razdvajanja otpada na kućnom pragu, iskazali smo interes za nabavu potrebne opreme uz pomoć sredstava Fonda. Riječ je o 10 tisuća novih spremnika koji će do kraja godine biti podijeljeni pokućanstvima. Projekt vrijedan nešto više od 2 i pol milijuna kuna s 85 posto sredstava sufinancira EU, a preostalih 15 Grad je već osigurao. Privodimo kraju i posao čipiranja kanti, a počeli smo i s projektiranjem sortirnice i kompostane, što će, dugoročno, u Novoj Gradiški kreirati sustav održivog gospodarenja otpadom na razini onih europskih i smanjiti mjesečne troškove ukućanstvima.“, rekao je Marijan Furić, direktor Odlagališta d.o.o.

Kako bi sjajna ekološka priča našla put do korisnika, projekt će, i svi njegovi benefiti, biti predstavljeni i nizom edukativno-izobraznih aktivnosti s kojima je, na uvodnoj konferenciji, upoznala zamjenica gradonačelnika, Ivana Trupina.“ Izradit ćemo informativne materijale koji će dovoljno često podsjećati građane na potrebu uključivanja u održivo gospodarenje otpadom, poput letaka, plakata, javnih tribina i radionica za djecu. Tu su i bojanke, za one najmlađe, radijske emisije, spotovi, video prezentacije i e-oglasi.Uspostavili smo i mrežnu stranicu o gospodarenju otpadom, na kojoj je sve što moramo znati kako bi kvalitetno i po zdravlje i okoliš neškodljivo, naučili gospodariti otpadom .“ zaključila je zamjenica gradonačelnika na uvodnoj konferenciji projekta „I naš grad razvrstava otpad“.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: F. S.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn