NOVOGRADIŠKA NOĆ MUZEJA – Zadaće muzeja u uvjetima krize

Datum objave: 01. 2. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Ovogodišnjoj Noći muzeja, zbog epidemioloških razloga održanoj digitalno, uz gotovo dvije stotine nacionalnih institucija, tradicionalno se pridružio i Gradski muzej Nova Gradiška ponudivši posjetiteljima virtualnu šetnju kroz izložbu Željka Subića “Novoj Gradiški na dar”, video izložbu “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama, nematerijalna dobra novogradiškog kraja”, kreativnu radionicu pod vodstvom akademskog slikara, te online radionicu na temu bećarca

Iako najneobičnija do sada, i ovogodišnja 16. po redu Noć muzeja, održana, zbog epidemioloških razloga, digitalno, potvrdila je ulogu i značaj muzeja kao mjesta iz kojih se širi informacija o identitetu zajednice, ali i prostora koji na edukativan i aktivistički način ukazuju na probleme u društvu i nameću sredini važne teme. Jedinstvenoj manifestaciji i ove se godine, uz njih gotovo dvije stotine iz cijele Hrvatske, tradicionalno pridružio i Gradski muzej Nova Gradiška, ponudivši posjetiteljima nekoliko zanimljivih sadržaja pod zajedničkom temom “Zadaće muzeja u uvjetima kriza”.

“Iako najneobičnija do sada, jer se održava digitalno, i ove smo godine tijekom Noći muzeja, posjetiteljima nastojali ponuditi niz zanimljivih sadžaja koji su rezultat dosadašnjih programa. Riječ je o virtualnoj šetnji kroz izložbu “Novoj Gradiški na dar”, akademskog slikara i omiljenog gimnazijskog profesora Željka Subića”, kreativnoj radionici koju je autor odradio sa školarcima na temu prošlosti i sadašnjosti kulturne baštine grada, sadržajima vezanim uz izložbu “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama”, te online edukativnoj radionici na temu bećarca, autorice Jelene Kovre, muzejske pedagoginje.

“U video uratku koji će posjetiteljima omogućiti virtualni razgled i ove izložbe dodali smo i nematerijalna kulturna dobra s našeg područja, poput Kola na dva štuka, ali i tradicijskih jela kao što su cernički ćupteti, jedinstveni slani kolač koji je, upravo kroz suradnju našeg muzeja i Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu, preventivno zaštićen i upisan u Registar kulturnih dobara RH, ali i dimljene ribe, tradicijskog jela u posavskim selima koju također nastojimo zaštititi, vjerujući kako je upravo to, uloga i zadaća muzeja. Riječ je o iznimno važnim programima s kojima i mi kao ustanova, ali i posjetitelji jako puno dobivaju, ali i sadržajima koji će, uz fotografije na Facebook stranici muzeja, u suradnji s Turističkom zajednicom biti prikazani i na velikom displayu u Gradskom parku”, upoznala je ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, Marija Mihaljević, zadovoljna činjenicom što je prošla, 2020. godina, unatoč globalnom javno zdravstvenom problemu, zaključena na relativno kvalitetan način.

Uz aktivne muzealce i predani rad Željka Subića, novogradišku Noć muzeja nastupom su oplemenile i mlade flautistice, Ema Posavčević i Lucija Prpić.

TEKST: S. Tarbuk           FOTO: gmng

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn