NOVOGRADIŠČANI U AKCIJI “ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ” – Stotinu sadnica za ljepšu životnu sredinu i zeleniji grad

Datum objave: 27. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Jedinstvenoj građanskoj inicijativi “Zasadi drvo, ne budi panj”, pokrenutoj s idejom kako svatko može pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena, pridružili su se i Novogradiščani. Tijekom tri dana posađeno je oko stotinu novih sadnica na nekoliko gradskih lokacija.

Želeći pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine i borbi protiv klimatskih promjena i Novogradiščani su se, proteklih dana, zajedno sa stanovnicima brojnih drugih hrvatskih gradova, pridružili nacionalnoj građanskoj akciji “Zasadi drvo ne budi panj”. Tijekom tri dana kolektivne sadnje drveća nove su sadnice, njih oko stotinu, posađene u krugu gradskih osnovnih i srednjih škola, na prostoru Sportskog centra „Slavča“ , kod bazena u Sportskom centru „Ivo Petranović“ i nogometnog igrališta u Ljupini, čime je istaknuta važnost i dobrobit drveća i zelenila u urbanim sredinama.

Uz svesrdnu pomoć Hrvatskih šuma koje su financirale 90 posto sadnica, na širem su području grada “niknuli” novi jaseni, javori, borovi, hrastovi i oskoruše, a namjera organizatora je, upoznala je koordinatorica, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, akciju i produžiti. Uz brojne građane svih generacija, osnovnoškolce, srednjoškolce i volontere, sadnji stabala pridružili su se i članovi Rotary kluba Nova Gradiška, Udruga Studio B Bodovaljci i DVD Nova Gradiška, dajući vlastiti doprinos ekosustavu.

“Akcija se održava pod simboličnim nazivom „Zasadi drvo, ne budi panj“ i odličnih je rezultata. Plan je posaditi puno stabala i naš već “zeleni” grad, učiniti još zelenijim. Osim što doprinose koheziji zajednice, projekti poput ovog imaju i edukativan karakter, jer “odmiču” mlade od računala, televizora i tableta i vraćaju ih prirodi, a mi se trudimo stvoriti za to uvjete”, rekao je zahvalivši svima koji su se pridružili Danima kolektivne sadnje drveća, gradonačelnik Nove Gradiške, saborski zastupnik Vinko Grgić.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: I. Trupina (Facebook)

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn