NOVOGRADIŠČANI IZABRALI PROMJENE: SDP-ov Vinko Grgić – novi gradonačelnik Nove Gradiške

Datum objave: 04. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

iz1

NOVA GRADIŠKA –  Novogradiščani su se, doduše tek trećina njih, odlučili za promjene i na izborima za čelnog čovjeka grada povjerenje poklonili Vinku Grgiću, kandidatu SDP-a i Hrvatskih laburista.

U drugom izbornom krugu u kojem su se sučelili kandidat Domoljubne koalicije i predjednik Gradske organizacije HDZ-a, dr.Dražen Oršulić i SDP-ov Vinko Grgić. od ukupno upisanih 12 571 birača, na izbore je izašlo njih  4 420. Dr.Dražen Oršulić, koji se za mjesto gradonačelnika „natjecao“ u timu s dosadašnjim zamjenicima, Ljiljanom Lukačević i Dariom Banom, osvojio je 2053 glasa, a Vinko Grgić, kandidat SDP-a i Laburista, samo 230 glasova više-ukupno 2 283.Rezultat je to koji su HDZ-ovci dočekali s blagom nevjericom, jer upravo je Brodsko posavska županija, sa svoja dva grada, dugo godina slovila za jednu od najčvršćih utvrda te stranke.

Osim toga, u 25 godina demokracije i višestranačja, ovo je tek drugi put ( nakon evidentno neuspješnog mandata Josipa Vukovića) da će grad voditi SDP-ovci. Je li Vinko Grgić s kandidatkinjama za zamjenice-Mirelom Glavaš i Vesnom Đapić,izbore dobio zahvaljujući relativno mladoj životnoj dobi ili su, pak, birači kaznili HDZ zbog nekorektnog odnosa prema stranačkom kolegi i donedavnom gradonačelniku, Željku Bigoviću, pitanja su na koja je u ovom trenutku bespredmetno tražiti odgovore. U svakom slučaju, izborni rezultat zasigurno nije i rezultat ponuđenih programa, obzirom da su oba kandidata biračima ,kao i ranijih godina, predočili spisak želja i ambicioznih planova.

Činjenica je kako novoizabranom vodstvu, bez obzira na stranačku iskaznicu, u gradu sa skromnim proračunom, sve većim brojem nezaposlenih, ali i sve manjim brojem relevantnih institucija, neće biti ni malo lako.Prvi pravi test bit će konstituiranje Gradskog vijeća u kojemu za sada, niti jedna od opcija, nema komotnu većinu. Osim toga, situacija je to u kojoj bi najbolje mogao „poentirati“ donedavni gradonačelnik Željko Bigović, koji je sa samostalnom listom udruženih građana osvojio značajnih 4 vijećnička mandata.Problem bi mogao stvarati i proračun, ključni dokument zbog čijeg su neprihvaćanja SDP-ovci i HDSSB-ovci i izazvali prijevremene izbore.

Kako god bilo, novoizabranom gradonačelniku Vinku Grgiću, u skladu s pravilima bon tona treba čestitati, a potom slijedeći demokratsku praksu i dati onih famoznih 100 dana, pa tek potom procijeniti da li je promjena za koju su glasali Novogradiščani, nešto i promijenila.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn