NOVO RUHO NOVE GRADIŠKE – Odabrana najbolja idejna rješenja uređenja centra grada

Datum objave: 10. 12. 2016. | Kategorija: Društvo

n

NOVA GRADIŠKA – Nova Gradiška bi uskoro, realizirala li se priča uspješno i kreativno kako je počela, mogla dobiti potpuno novo, suvremeno urbanističko ruho. Pobrinut će se za to, slijedom ideje gradonačelnika Vinka Grgića ( u ovom slučaju ne manje važno-diplomiranog inženjera arhitekture) studenti Arhitektonskih fakulteta iz Zagreba i Splita predvođeni uglednim mentorima- profesorima i arhitektima-Heleni Paver Njirić i Hrvoju Njiriću, u okviru izrade studije uređenja centra grada.

Nakon prošlomjesečnog fakultativnog posjeta Novoj Gradiški i iznimno profesionalno izazovnog radnog vikenda, mladi kreatori budućeg izgleda grada dobili su zadatak osmisliti i napraviti idejno rješenje uređenja Ulice Slavonskih graničara zajedno s amfiteatrom vezanim uz pozornicu, te dio od „Zagrebačke banke“ do „Konzuma“ na gradskoj tržnici. Tu je i popratni, iako tek planirani dio projekta- dugoročna ideja o izgradnji Muzeja Vojne krajine, simbolično nazvanog „Muzeja granica“, čime bi, Nova Gradiška kao grad nastao isključivo zbog potreba Vojne Krajine, istovremeno na pravi način odao počast najznačajnijem dijelu svoje povijesti, ali i značajno popravio vlastitu kulturnu sliku sredine koja se epitetom urbanosti ( koji smo, posljednjih godina iz niza objektivnih, ali i nekoliko onih ne baš objektivnih, letargijskih razloga, na žalost izgubili)  ponosi više od dva i pol stoljeća.

img_7622

Muzej bi konceptom i načinom postava objedinio sve važne povijesne činjenice i epohe koje Novu Gradišku, nekadašnji Friedrischdorf, karakteriziraju kao grad-od vremena Vojne Krajine do godina Domovinskog rata. S mnogobrojnim novim, ali i završenim idejnim rješenjima, studenti arhitekture vratili su se u petak, 9.prosinca, spremni prezentirati nastalo, ali se i suočiti s ocjenom prosudbene komisije u sastavu-Miro Gavran, Novogradiščanin, dramatičar i romanopisac, Silvije Petranović, Novogradiščanin i redatelj, Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu i brigadni general Mladen Mikolčević, počasni građanin Nove Gradiške.

nn

Nakon studioznog, kvalitetnog, mada ne i jednostavnog, i transparentnog vijećanja, članovi komisije odlučili su tko su najbolji, ali i kako će izgledati Nova Nova Gradiška, vodeći se prije svega idejom o arhitektonskoj kombinaciji suvremenosti i povijesnih specifičnosti grada. Prvu nagradu za najbolje idejno rješenje središnje gradske ulice, Ulice Slavonskih graničara ( popularni korzo) s prijedlogom gradske pozornice dobile su studentice arhitektonskog fakulteta iz Zagreba-Ela Ptiček i Vana Pavlić, drugu su nagradu zaslužile -Antonija Bošnjak i Sara Blekić, a trećenagrađene su Stefani Majčica i Karlo Ugarković.Najbolje idejno rješenje „Muzeja granica“ ponudili su Ante Furać i Ivan Beidenegl, drugonagrađeni su Lea Majzec i Ian Kruezi, dok je treća nagrada pripala Hani Paleka i Ivanu Repušiću.

“Odradili smo odličan posao, spajajući znanje i iskustvo, ali i nudeći mladim, budućim stručnjacima idealnu priliku za praksu i rad na terenu. Projekt je ovo kojim smo otvorili sjajnu arhitektonsku priču o gradu i njegovom pozicioniranju i brendiranju u budućnosti, ali i počeli novu, siguran sam dugoročno uspješnu suradnju,” izjavio je gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: D. Pok/NGB

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn