NOVO LICE GRADSKE KNJIŽNICE: Konačno – izvorna ljepota od koje zastaje dah!

Datum objave: 11. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu projekta dogradnje i rekonstrukcije Gradske knjižnice Požega danas se skida skela i otkriveno je obnovljeno pročelje. Požeški hram pisane riječi konačno je dobio vanjštinu kakvu zaslužuje njegova unutrašnjost.

Rekonstrukcija i dogradnja Gradske knjižnice i čitaonice Požega koja je počela u svibnju prošle godine, jedan je od najznačajnijih gradskih projekata čiji je završetak označio današnji povijesni trenutak – obnovljeno pročelje. Riječ je o projektu koji će Požegi i požeškim poštovateljima pisane riječi u konačnici pokloniti jednu od najsuvremenijih knjižnica u Hrvatskoj, kako je to tijekom svog nedavnog radnog posjeta naglasila i resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek. Nekada Prva požeška štedionica, a potom hram pisane riječi, prelijepo zdanje konačno se otkriva u punom sjaju. Obnovljeno lice stare požeške ljepotice prvi su, ne bez uzbuđenja, pozdravili ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Nakon dugo godina, od 2006. godine i prvih radova na požeškoj knjižnici, danas možemo uživati – skida se skela i u idućih dva mjeseca predat ćemo ovu ljepotu našim sugrađanima na korištenje. Nakon 14 godina, ovo je doista trenutak koji ispunjava – našim sugrađanima predat ćemo uređenu zgradu koja ima svoju povijest, ali svakako i svoju svijetlu budućnost. Nadam se da će biti korištena, posebice od naših mladih, učenika, srednjoškolaca, studenata, ali i svih dragih ljudi koji vole čitati, ali i uživati, pa i sudjelovati u kulturnim aktivnostima koje će im ovdje biti ponuđene. Požega je dobila nazad ono što joj dugi niz godina pripada. Zahvalan sam svima koji su sudjelovali na ovom projektu, posebice resornoj ministrici i ministarstvu koje je dalo veliki obol posebice u zadnje dvije godine – preko 10 milijuna kuna, a Grad Požega upravljao je kvalitetno i učinkovito provedbom projekta,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

“Gledati otvaranje obnovljene fasade dobar je osjeća s povijesnom težinom. Jer ovdje s jedne strane govorimo o zgradi koja se nakon dugih 10 godina napokon završava, a s druge strane gledamo u fasadu koja je zaštićeno kulturno dobro i koja se trebala obnavljati upravo s tim kriterijem – očuvati izvorni izgled uz neophodno moderniziranje cijele obnove,” naglasila je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

TEKST: S. Pok         FOTO: D. Oroz

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn