NOVI UREĐAJ U POŽEŠKOJ BOLNICI – Rezultati testiranja na COVID-19 već za nekoliko sati

Datum objave: 15. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Među rijetkim hrvatskim bolnicama koje imaju vlastiti uređaj za testiranje uzoraka na koronavirus od danas je i Opća županijska bolnica u Požegi.

“Riječ je o uređaju vrijednom više od 260 tisuća kuna. Nabavom ovog uređaja istok Hrvatske dobiva mogućnost brzih i pouzdanih testova što će značajno doprinijeti  slabijem širenju ove bolesti među građanima,”rekao je ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić. O samom uređaju više je rekla mikrobiologinjom u požeškoj bolnici i voditeljica mikrobiološkog laboratorija dr. Sabina Cviljević.

“Dobili smo novi PCR uređaj na kojem radimo testiranje korone. To je uređaj kojim iz brisa nosa i ždrijela detektiramo virus korone. Ovakav uređaj u Slavoniji trenutno imamo mi i Klinički bolnički centar Osijek. Sve uzorke koji se uzmu u COVID ambulantama u Požegi i Pakracu i ovdje u bolnici testiramo pomoću novog uređaja.Donose ih zdravstveni djelatnici kako je to već uređeno i propisano, a kada skupimo dovoljan broj uzoraka krećemo s izolacijom virusa korone.Kroz taj test pomoću novog uređaja vidi se ima li netko virus korone u nosu ili ždrijelu. Mi detektiramo virusne gene. Aparat podržava da se može obaviti 40 uzoraka dnevno. Postupak samog pregledavanja uzorka traje četiri sata nakon čega znamo je li neki od njih pozitivan ili ne. Kada obradimo uzorke i dođemo do nalaza sve odmah unosimo u sustav pomoću kojeg nadležni liječnik koji je uputio brisove na uzorkovanje odmah vidi koji je ishod nalaza, pozitivan ili negativan,” kaže mikrobiologinja Cviljević.

Dolaskom novog uređaja u požešku bolnicu može se brže reagirati i poduzeti potrebne radnje prema pacijentima kod kojih je nalaz pozitivan. Do sada su se nosili uzorci u Zagreb i Osijek za što je trebalo vremena.”Sad je sve puno brže. Možemo spriječiti širenje zaraze daleko prije u određenim slučajevima. Sam uređaj vrijedan je više od 160 tisuća kuna, a dodatna oprema koja je potrebita iznosi dodatnih sto tisuća kuna. Nabavili smo i sve što je bilo potrebno uz uređaj, dodatne centrifuge, pipete i dr. Za sada ćemo obrađivati uzorke koji se uzmu u ambulantama u našoj županiji. Razmišljanje je da će se možda uzimati i iz drugih susjednih bolnica odnosno zdravstvenih ustanova koje nemaju takav uređaj,”naglasila je dr. Cviljević dodjaući kako su prošli i potrebnu edukaciju za rad na uređaju.

TEKST: S. P. / D. K.       FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn