NOVI TURISTIČKI SADRŽAJ U PLETERNICI – Otvorena suvenirnica na Trgu bećarca

Datum objave: 21. 8. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Prigodnim programom danas je u Pleternici svečano otvorena suvenirnica smještena na Trgu bećarca. Suvenirnica je u sklopu prostora Interpretacijskog centra Muzeja bećarca, a posjetiteljima nudi domaće rukotvorine i proizvode koji promiču pleterničku tradiciju i gospodarstvo.

Suvenirnica je izgrađena u sklopu projekta Kulturna ruta bećarca i gange, a Pleternica je dobila novi turistički sadržaj na koji Pleterničani itekako mogu biti ponosni, jer pomno osmišljen projekt ima višestruki značaj za ovu zajednicu.

“Ovdje smo objedinili lokalnu ponudu, a ono što je najvažnije, želimo dati naglasak na Pleterničku korpu jer korz ovu suvenirnicu predstavljamo lokalne proizvođače. Ovo će ujedno biti i polazna točka za sve posjetitelje, ali i za domaće stanovništvo gdje će u svakom trenutku dobiti sve informacije vezane uz turističke sadržaje te uz lokalne proizvođače. Kako dolazi Devetnica, pozivam sve posjetitelje da uz ostale ponuđene sadržaje ovih dana, razgledaju i našu Terra Panonicu te posjete našu suvenirnicu čije je radno vrijeme od 14,00 do 22,00 sata,” rekla je direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež koja je zajedno s gradonačelnicom Marijom Šarić i požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić imala čast presjeći vrpcu male riznice velikog pleterničkog blaga.

Proizvodi Pleterničke korpe ispunjene do vrha domaćim specijalitetima i rukotvorinama – vinom, rakijom, medom, pleterničkom lavandom, suhomesnatim proizvodima i ostalim, važan su dio ponude suvenirnice. Na to je posebno ponosna “Agroturistička zadruga Pleternička korpa koja broji 16 članova osnovana je upravo s ciljem promocije i prodaje domaćih proizvoda pa smo se evo našli i ovdje u suvenirnici,” kaže nam upraviteljica zadruge Monika Maras.

Grad Pleternica dugi niz godina ulaže napore i sredstva da ujedini svoje proizvođače te da im kroz formiranje zadruge ali i ostalih udruženja pomogne da kvalitetno predstave i postave svoje proizvode na tržište. Vidjeti te proizvode na policama suvenirnice posebno je zadovoljstvo pleterničkoj gradonačelnici Mariji Šarić.

“Drago mi je da smo otvorili suvenirnicu koju pripremamo dugi niz godina, od osnivanja Zadruge Pleternička korpa, od umrežavanja i edukacija samih članova koje smo htjeli pripremiti na nove turističke dolaske. Svjedočimo kako naše turističke brojke rastu, posebno potaknute Interpretacijskim centrom Terra Panonica. Ono što svaki turist želi jest, nakon što obiđe Interpretacijski centar, Trg bećarca i sve ostale pleterničke sadržaje, kupiti negdje i suvenir, lokalni domaći proizvod. Upravo stoga suvenirnica je odlična, dodatna ponuda i polazišna točka. Jako je bitno reći kako je to i turistički informativni centar gdje će djelatnici suvenirnice dati svakom gostu sve potrebne informacije,” naglasila je gradonačelnica Šarić.

Svoje zadovoljstvo izrazila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, svojevremeno dugogodišnja pleternička gradonačelnica za čijih mandata su pokrenuti svi vrijedni projekti pa i ovaj. “Želim čestitati Gradu Pleternici, Poduzetničkom centru i našoj pleterničkoj zadruzi Pleternička korpa na ovoj sjajnoj završnici, kruni onog našeg prvog projekta prekogranične suradnje “Kulturna ruta bećarca i gange”. Suvenirnica je trebala biti otvorena još prije, no korona je učinila svoje i evo, godinu dana nakon naše želje da bude otvorena, otvorena je danas. Otvorena je prigodno uoči Devetnice Gospe od suza kada najveći broj posjetitelja i hodočasnika dolazi u Pleternicu i vjerujem da će se lijepi glas o Pleternici kroz ovih devet dana pronijeti dalje kao šo se pronosi lijepi glas o Pleternici kroz projekt Terra Panonica – podsjetit ću kako smo od početka ove godine do danas ovdje imali veliki broj učeničkih grupa i taj dobra glas koji je otišao dalje doveo je do toga da je danas u Pleternici veliki broj posjetitelja koji dolaze obići Terra Panonicu. Ova suvenirnica dakle, na mjestu je gdje se susreću ljudi, na izvrsnoj lokaciji i doista je kvalitetno osnaženje pleterničkoj, pa i požeško-slavonskoj turističkoj ponudi.” rekla je županica.

U sklopu svečanosti otvorenja Suvenirnice obavljena je i dodjela nagrada za najljepšu okućnicu, natječaj koji je organizirala Turistička zajednica Grada Pleternice. Ovogodišnja pobjednica je Marija Peić iz Sulkovaca, a priznanja su dobili i svi ostali sudionici natječaja.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn