NOVI PRAVILNIK DONOSI POZITIVNE NOVOSTI – Propisani bolji uvjeti za životinje u skloništima

Datum objave: 10. 2. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na snagu su stupile izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Pri njegovoj izradi Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je mnoge primjedbe predstavnika udruga koje uspješno vode skloništa i Prijatelja životinja.

Prijatelji životinja javljaju da su stupile na snagu izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. „Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede što je, pri izradi novog Pravilnika, kao i njegovih izmjena, prihvatilo mnoge primjedbe predstavnika naše udruge i udruga koje uspješno vode skloništa. Pravilnik ide u smjeru manjih zahtjeva što se tiče izgradnje skloništa, a naglasak je na dobrobiti životinja u skloništu. Vjerujemo da će to biti poticaj za lokalne zajednice i udruge da osnuju i registriraju skloništa”, navode iz Udruge.

Kažu da je novi Pravilnik o skloništima, s izmjenama i dopunama, veliki pomak nabolje u odnosu na stari Pravilnik iz 2004. godine: „Životinje koje završe u skloništima ionako su već mnogo propatile i treba im omogućiti što bolje uvjete tijekom njihova privremenog boravka prije udomljenja. Zato smo insistirali da novi Pravilnik stavi naglasak na otvorenost prema javnosti i olakša osnivanje skloništa zahtijevajući manje infrastrukturne uvjete, a težište je na ophođenju sa životinjama, transparentnom radu i oglašavanju te udomljavanju životinja.”

Među pozitivnim novostima izdvajaju da je, osim u zatvorenom prostoru, regulirano držanje pasa i u vanjskim natkrivenim i otvorenim prostorima gdje se mogu postaviti kućice za pse. Propisano je privremeno udomljavanje i smještaj životinja, pri čemu privremeni udomitelji mogu čuvati od 10 do 20 pasa ili mačaka starijih od šest mjeseci namijenjenih udomljavanju, no životinje trebaju biti ugovorom vezane za sklonište.

„Hrana i voda za životinje moraju biti prilagođeni njihovoj vrsti, dobi i zdravstvenom stanju. Životinjama moraju biti na raspolaganju odgovarajući predmeti kojima se zanimaju. Skloništa moraju imati i prostor za svakodnevno slobodno kretanje i socijalizaciju pasa. Ženke s mladunčadi, kao i bolesne i agresivne životinje, moraju se smjestiti odvojeno od drugih životinja. Štencima i mačićima tijekom prvih mjesec dana života treba osigurati grijanje ili odgovarajuću temperaturu prostora i toplinski izolirano ležište. U prostorijama za smještaj životinja mora biti osiguran sustav prozračivanja, a po potrebi i klimatizacijski sustav”, nabrajaju Prijatelji životinja neke promjene.

U skloništima se mora spriječiti razmnožavanje životinja te se svi psi i mačke moraju kastrirati uključujući udomljene štence kada navrše šest mjeseci. Regulirana je i kastracija slobodnoživućih mačaka. Nađenoj ozlijeđenoj životinji trebaju osigurati veterinarsku pomoć odmah, a najkasnije unutar dva sata od primitka prijave. Udomitelju opasnog psa moraju dati pisanu uputu o njegovu držanju u skladu s Pravilnikom o opasnim psima.

Prijatelji životinja kažu da je važno i to što skloništa moraju biti otvorena za javnost u dvije smjene, u redovitom radnom vremenu najmanje četiri sata dnevno, od čega dvaput tjedno u popodnevnim satima. Dužna su voditi brojne evidencije, što pridonosi transparentnosti u radu i postupanju sa životinjama. Trebaju osigurati edukaciju javnosti o odgovornoj skrbi za životinje, oglašavanje životinja i aktivno traženje udomitelja putem sredstava javnog priopćavanja, internetskih mreža ili drugih načina širenja informacija te promociju skloništa i udomljavanja životinja.

Također, trebaju osigurati osposobljavanje za djelatnike koji skrbe o životinjama u skloništu, a za volontere interno osposobljavanje za skrb o životinjama i postupanje s njima. U skloništu se moraju sastaviti i provoditi standardne procedure, izložene na vidljivome mjestu za djelatnike skloništa i volontere, kako bi se osiguralo da se kroz navođenje odgovornosti pojedinih osoba sva postupanja sa životinjama u svrhu osiguravanja njihova zdravlja i dobrobiti provode najmanje u skladu s odredbama Pravilnika.

Važna je vijest i da se svi podaci o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima moraju evidentirati putem Jedinstvenog informacijskog centra kako bi se sve životinje i sve informacije o njima mogle naći na jednome mjestu. Također, skloništa moraju evidentirati sve izlaske na teren i intervencije te moraju mjesečno dostavljati izvještaj jedinicama lokalne samouprave s kojima su sklopile ugovor. „Pritom sklonište mora osigurati dovoljno kapaciteta zasebno za potrebe svake jedinice lokalne samouprave s kojom je sklopilo ugovor, čime bi se trebalo spriječiti pretrpavanje skloništa i ugrožavanje dobrobiti životinja”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Pozivaju postojeća skloništa da usklade svoj rad s odredbama Pravilnika, a udruge i jedinice lokalne samouprave da u skladu s njim krenu u registraciju novih potrebnih skloništa koja se sada mogu znatno jednostavnije registrirati. Naglašavajući da je cilj imati što više malih skloništa koja dobro funkcioniraju i u kojima će se životinje što kraće zadržavati, pozivaju sve da ne kupuju životinje, već da udomljuju napuštene pse i mačke i tako im pruže novi dom. Više informacija o novostima koje donosi novi Pravilnik o skloništima nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

IZVOR: Prijatelji životinja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn