NOVI DOM ZDRAVLJA U LIPIKU – Ove godine kreće izgradnja generacijskog projekta koji će Lipičanima pružiti kvalitetniju zdravstvenu skrb

Datum objave: 10. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

LIPIK – U prostorijama lipičke Gradske uprave danas je održano predstavljanje budućeg objekta Doma zdravlja u Lipiku čija izgradnja započinje ove godine. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 16 milijuna kuna koji će biti smješten na prostoru između Vatrogasnog doma u Lipiku te Multikulturalnog centra, nedaleko postojećih ambulanti koje se nalaze u maloj vili Savić. Radi se o kapitalnom objektu za kojim već duži niz godina postoji potreba.

Novi Dom zdravlja, veličine oko 800 kvadratnih metara obuhvaćat će ordinacije obiteljske medicine, čekaonice, stomatološku ambulantu i turističku ambulantu, kao i prostore Hitne pomoći koji će se nalaziti u prizemlju zgrade, dok će na katu bili smješteni sadržaji koji nisu toliko osjetljivi na pristupačnost pacijenata. To su prostori Zavoda za javno zdravstvo i Palijativne skrbi, odnosno njege u kući.

„Ovo je još jedan generacijski objekt  od izuzetne važnosti za Grad Lipik u kojem će se na jedan dugi period osigurati adekvatna skrb za naše sugrađane.“, naglasio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Osim poboljšanja u pružanju zdravstvene skrbi stanovnicima Lipika, objekt će i vizualno uljepšati ovaj dio grada, istaknuo je gradonačelnik  na današnjem sastanku na kojem su uz njegova zamjenika Slobodana Katunara i pročelnice JUO Veronike Prhal, sudjelovali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja Marijan Višaticki, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić.

Prema gradonačelnikovim riječima,ishodovana je građevinska dozvola te bi izgradnja trebala započeti tijekom ove godine kako bi već za dvije godine imali novo reprezentativno zdanje kakvo Lipik i njegovi stanovnici zaslužuju.Važnost ovog projekta prepoznala je i Požeško-slavonska županija, a župan Alojz Tomašević je kazao kako je ovo je jedan izuzetan iskorak za Lipik, grad heroj Domovinskog rata. „Iznimno je važno građanima pružiti što bolju zdravstvenu uslugu, kako stanovnicima Požeško-slavonske županije, tako i građanima Lipika.“, rekao je župan.

Marijan Višaticki, ravnatelj požeško-slavonskog Doma zdravlja  je rekao kako nema nikakve dvojbe o nužnosti novog Doma zdravlja u Lipiku. To znači nove zdravstvene usluge, odnosno nove standarde koji nalažu i nove prostore.„Radimo iskorake na području naše županije tako da ćemo našim stanovnicima pružiti nove sadržaje zdravstvene zaštite. To znači da bi u objektu budućeg Doma zdravlja, između ostalog, u Lipiku kao turističkom središtu imali i turističku ambulantu. Primarnu zdravstvenu zaštitu u Lipiku želimo podići na jednu veću razinu, a preduvjet za to je upravo jedan novi zdravstveni objekt poput ovog. To podrazumijeva prostor koji će biti sukladan svim modernim standardima, a uključuje i pojačanje kadrovskih rješenja. Radi se o strateškom projektu u svrhu poboljšanja zdravstvene zaštite stanovnika lipičkog kraja.“, zaključio je ravnatelj Višaticki.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić je istaknuo kako će u ovom objektu biti smješten jedan tim hitne pomoći koji je svakako nužan za ovaj kraj. S obzirom na da je naš kraj dosta ruralan, a ponekad je i otežan pristup na terenu, lipički i pakrački tim hitne pomoći međusobno će se nadopunjavati. Osnovna djelatnost javnog zdravstva je prevencija i edukacija, napomenuo je ravnatelj županijskog  Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević. „Grad Lipik turističko je središte naše županije, a javno zdravstvo s turizmom ima itekako velikih poveznica, poput edukativnih i preventivnih aktivnosti. Ovo je objekt u kojem će se nalaziti i edukativna dvorana što će svakako koristiti u edukacijama stanovništva.“, kazao je ravnatelj Matijević osvrnuvši se na to da se ulaganje u prevenciju uvijek isplati dugoročno.

IZVOR:compas.com.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn