NOVI DIGITALNI SERVIS: Aplikacija “iTransparentnost” građanima pruža uvid u trošenje javnog novca

Datum objave: 07. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požega je od danas u društvu hrvatskih gradova koji su u svoju e-uslugu uveli web alikaciju „iTransparentnost“, digitalni servis koji osigurava javno dostupan, jednostavan i ažuran pregled financijskog poslovanja Grada Požege.”Mi  ovdje ne želimo i nećemo skrivati ništa što radimo, a posebice kada je u pitanju trošenje javnog novca,” rekao je gradonačelnik Glavić.

“iTransparentnost” digitalni je servis koji, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna, omogućava objavu pravodobnih, točnih i vjerodostojnih informacija o realizaciji proračunskih stavki jedinica lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava. Svi računi Grada obljavljeni su od 1. siječnja 2022. godine, a novo stanje bit će ažurirano na dnevnoj bazi.

Osim što je riječ o ispunjenju zakonske obveze, uvođenje aplikacije predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitetne fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana, naglasio je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić. “U duhu suvremenih trendova i Grad Požega želi dati doprinos transparentnosti trošenja javnog novca. Objavljivat ćemo sva trošenja iz gradskog proračuna, bez obzira o kojoj temi troška se radilo, kako bi i građani i mediji mogli na vrlo jednostavan način pogledati što ih zanima vezano uz trošenje javnog novca, To je način na koji će Gradska uprava raditi u ovom mandatu. Svi zainteresirani mogu slati i dodatne upite te slati dodatna objašnjena. Računi koji se objavljuju baza su iz koje se doista može sve transparentno vidjeti.” rekao je gradonačelnik.

“Mi ovdje ne želimo i nećemo ništa skrivati kada je u pitanju bilo što što radimo, a posebice trošenje javnog novca. Želimo okrenuti taj trend koji je bio, a u kojem građani i mediji nisu imali uvid u trošenje novca pa su onda  iz toga proizlazile razne konstrukcije, priče koje je teško poslije, kada jednom izađu u javnost, vratiti na pravi put. Ovo je način da svi sve mogu vidjeti, a ta aplikacija se može i poboljšavati i mijenjati. Ovo je početak.,” dodao je gradonačelnik.

Putem navedene aplikacije građani mogu vidjeti sve ulazne račune koji su plaćeni s računa Grada od razdoblja 1. siječnja 2022. godine. To se odnosi na račune Gradske uprave, ali i račune proračunskih korisnika – Gradski muzej, Gradska knjižnica Požega, Gradsko kazalište, Dječji vrtić, Lokalna razvojna agencija, Javna vatrogasna postrojba, JU sportski objekti u likvidaciji te Vijeće srpske nacionalne manjine. “Ulaskom u aplikaciju možete vidjeti sve plaćene račune po datumu, s kratkim opisom i pozicijom iz proračuna koju taj trošak tereti.” pojasnila je službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice Upravnog odjela za financije i proračun Slavica Kruljac.

Aplikaciji iTransparentnost možete pristupiti OVDJE.

TEKST: S. Pok                      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn