NOVE, STRUČNE I KREATIVNE IDEJE ZA NOVU GRADIŠKU -Studenti arhitekture iz Zagreba i Splita osmišljavaju novi izgled novogradiške gradske jezgre

Datum objave: 25. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

ng2

NOVA GRADIŠKA – Iako neslužbeno jedan od najmlađih hrvatskih gradova, 268.-ti rođendan koji će Nova Gradiška službeno proslaviti 8.prosinca uz blagdan Župe, dobra je prilika i za prvi pravi povijesni make over. Svjestan toga, prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, sjajno je spojio arhitekturu, vlastiti poziv i prvu ljubav, te posao prepustio mladim kolegama-studentima arhitektonskih fakulteta iz Zagreba i Splita.

Njih 20-ak, u pratnji profesora, višestruko nagrađivanih arhitekata Hrvoja Njirića i Helene Paver Njirić, protekli su vikend, u okviru svojevrsnog, ali i netipičnog studijskog putovanja, boravili u Novoj Gradiški. Bila je to nesvakidašnja prilika za stručno promišljanje i analiziranje središnje gradske jezgre, ali i studiozno prikupljanje sugestija koje bi dugoročno, trebale postati okosnica Studije uređenja centra-glavnog gradskog trga, popularne „šahovnice“, prostora ispred Zagrebačke banke, te središnje ulice Slavonskih graničara. Najbolje nastale radove, na temelju kojih će biti izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevna dozvola, prema gradonačelnikovoj ideji i inicijativi, ocijenit će stručni žiri sastavljen redom od uglednih i poznatih Novogradiščana-književnika i dramatičara Mire Gavrana, redatelja Silvija Petranovića, brigadnog generala Mladena Mikolčevića, te stručnjakinje „izvana“, slavonskobrodske konzervatorice Željke Perković.

„Mladi, stručni i kreativni budući arhitekti ovim će projektom dobiti priliku da i prije diplome „okuse“ struku, ali i osjete rad na terenu. Upravo stoga smo ovaj zadatak odlučili povjeriti njima, iako smo razmišljali i o mogućnosti angažiranja lokalnih inženjera arhitekture, strukovno društvo, pa i komoru. S posebnom smo pažnjom odabrali i članove stručnog žirija, ljude koji su rođeni i odrastali u ovom gradu, ljude svjesne njegovih problema, ali i pitome slavonske duše koju bi, pod svaku cijenu, trebalo sačuvati“, izjavio je pozdravljajući goste, mlade kolege, gradonačelnik Vinko Grgić, na početku stručne tribine otvorene za sve sugrađane.

ng3

Uz uređenje središnje gradske ulice Slavonskih graničara, popularnog Korza, zajedno s amfiteatrom i dijelom uz pozornicu, koji bi, zahvaljujući idejama budućih mladih arhitekata iz Zagreba i Splita, prema planu gradske uprave, vrlo skoro trebao dobiti novo, suvremeno ruho, ono koje na najbolji način korespondira sa stvarnošću i potrebama stanovnika, vodeći, istovremeno, računa o čuvanju gradskih posebnosti i arhitektonskih odlika prošlosti, najmlađi hrvatski grad mogao bi se podičiti i jedinstvenim Muzejom Vojne Krajine. Riječ je o iznimnoj ideji, ali i potencijalno sjajnom turističkom objektu koji bi u svom postavu objedinio brojne povijesne činjenice iz razdoblja nekadašnjeg Friedricshsdorfa sve do vremena Domovinskog rata. Osim toga, ovakvim bi kulturno povijesnim objektom Nova Gradiška, grad nastao isključivo zbog Vojne Krajine, odala počast ovom dijelu povijesti. U skladu sa svojim zrelim, iako u arhitektonskom smislu, istovremeno i relativno mladim godinama, usvajajući najbolja nastala arhitektonska rješenja, uvažavajući pri tom, strogi sud žirija, ali i završnu ocjenu gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom-arhitektom, Nova Gradiška bi se i njeno najuže gradsko središte, u bliskoj budućnosti, gostima i turistima trebala predstaviti  kao urbani slavonski gradić, obojan novim bojama, mirisim i notama, ali i sačuvane povijesne jezgre. Jer, kako je rekao gradonačelnik Grgić ,“kroz činjenicu što smo najmlađi grad u Hrvaatskoj, diktiramo i vlastitu suvremenost“.

TEKST: S. Tarbuk/NGB     FOTO: TZ NG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn