NOVA ULAGANJA U RAZVOJ OBRAZOVANJA – Za kvalitetniju i suvremeniju nastavu u školama Brodsko-posavske županije

Datum objave: 05. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – S ciljem približavanja europskih standarda školstva i obrazovanja, Brodsko posavska županija kao osnivač, samostalno i u suradnji s partnerima, kontinuirano provodi brojne zanimljive i kreativne projekte i aktivnosti. Projekt Eureka, usmjeren radu s darovitim učenicima i opremanje škola digitalnom platformom mozaBook, posljednji su u nizu.

Uz energetsku obnovu čak osam osnovnih i jednu srednju školu i četiri „domaće“ „Škole za život“, Brodsko posavska županija kao osnivač odgojno-obrazovnih ustanova, kontinuirano provodi i brojne zanimljive i kreativne projekte s ciljem približavanja europskih standarda školstva i obrazovanja učenicima. Posljednji u nizu su projekt Eureka-rad s darovitom djecom i opremanje škola digitalnom platformom mozaBook.

Osmišljavajući načine kako u postojećem sustavu prilagođenom prosječnim učenicima, darovitim klincima osigurati kvalitetan, individualan rad, Županija je, zajedno s partnerima-šest srednjih i četiri osnovne škole-slavonskobrodskim Gimnazijom Matija Mesić, Klasičnom gimnazijom fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti, Srednjom medicinskom školom, Tehničkom školom, Srednjom školom Matije Antuna Reljkovića, Gimnazijom Nova Gradiška, osnovnim školama Ivan Filipović, Mato Lovrak, Vjekoslav Klaić i Ivan Meštrović, posljednje dvije školske godine, provodila projekt EUREKA.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo milijun kuna, financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, u okviru kojeg je procesom identifikacije detektirano 120 darovitih učenika u 10 škola partnera i testirano njih ukupno 600. Osim toga, projektom su ojačani kapaciteti partnera za prepoznavanje i rad s darovitim učenicima u STEM i ICT područjima znanosti. Usvojena nova znanja i iskustva, prikupljeni podaci i rezultati identifikacije poslužit će kao smjernice za izradu web portala i individualiziranih programa za darovite učenike, nastavnike i stručne suradnike, upoznali su, na završnoj konferenciji projekta-resorna pročelnica Anica Vukašinović, zamjenik župana Damir Mirković i Mirela Brechelmacher, direktorica županijske Javne ustanove za razvoj CTR.

Značajan iskorak u nastavnom procesu trebala bi donijeti i digitalna platforma mozaBook koji Županija Brodsko posavska planira uvesti u sve škole kojima je osnivač. Riječ je o ambiciznom digitalnom rješenju koje učenicima pruža mogućnost stjecanja znanja vizualizacijom, simulacijom i interakcijom i svojim višenamjenskim ilustracijskim, animacijskim i prezentacijskim rješenjima pomaže kreativno organizirati nastavu. Jedinstveni alat s obrazovnim sadržajima koji zadovoljavaju najviše metodičke standarde, prva je u škole uvela Virovitičko-podravska, a sada, kao sjajno sredstvo za razvoj znanja i obrazovanja za budućnost, prepoznala i Brodsko posavska županija.

TEKST: S. T.   FOTO: BPZ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn