NOVA ŠKOLSKA GODINA U NOVOGRADIŠKIM ŠKOLAMA – Prvi radni dan u novogradiškim školama bez većih problema

Datum objave: 08. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Prvi radni dan nikad čudnije školske godine za novogradiške je učenike, unatoč nizu novih higijensko-epidemioloških pravila, prošao bez većih problema. S više ili manje poteškoća, spremni i željni što prije vratiti se uobičajenim aktivnostima, novom normalnom uspješno su se prilagodile dvije gradske osnovnoškolske i tri srednjoškolske ustanove – OŠ “Mato Lovrak”, OŠ “Ljudevita Gaja”, Gimnazija, Elektrotehnička i ekonomska i Industrijsko obrtnička škola.

Unatoč nikad zahtjevnijim i opsežnijim pripremama, prvi radni dan školske 2020/2021. godine za novogradiške je učenike prošao bez većih problema. Novom normalnom praćenom nizom preporučenih higijensko-epidemioloških pravila uspješno su se prilagodile dvije gradske osnovne i tri srednjoškolske ustanove- Osnovna škola “Mato Lovrak”, Osnovna škola”Ljudevita Gaja”, Gimnazija, Elektrotehnička i ekonomska i Inudstrijsko obrtnička škola. Svoje prvašiće, njih ukupno 55-ero raspoređenih u tri razreda, “Lovrakovci” su, prema tradiciji, dočekali s kratkim prigodnim programom, ove godine, u skladu sa zdravstvenom situacijom, organiziranim za svaki razred posebno, na otvorenom. Kako bi učenici u potpunosti, od trenutka ulaska u školu, bili sigurni, u funkciji su sva četiri školska ulaza, na kojima se obavlja dezinfekcija potplata obuće, a potom i ruku. Obzirom da učionice razredne nastave imaju terase, u školi su odlučili da se dio nastave, dok to vremenske prilike budu dopuštale, odvija na otvorenom, uz poštivanje fizičke distance i obaveznog razmaka od 1,5 m u cijeloj školi, osim u informatičkoj učionici gdje su postavljene zaštitne pregrade.

Prema riječima ravnateljice, Vesne Lončar Cindrić, u OŠ “Mato Lovrak” spremni su za sve oblike nastave. S onom “on line” oblika već imaju iskustva i mogu je brzo opet organizirati, predmetnu s aplikacijom “teams”, razrednu kroz aplikaciju zoom a, prema potrebi, svi će materijali vrlo brzo biti dostupni i na jednoj od web platformi. Tri razreda prvašića, jedan više nego prošle godine, po prvi su puta, bez uobičajene priredbe, dočekana u školskom vrtu OŠ”Ljudevita Gaja”, koja je u potpunosti spremna za nove epidemiološke okolnosti. U tu su svrhu, prema riječima ravnateljice Blagice Pečnjak, pripremljeni Protokoli ulaska, izlaska i ponašanja u prostoru. Nastava će se odvijati bez školskog zvona, obroci će biti dostavljeni ispred učionica, za svakog učenika u zasebnoj papirnatoj vrećici, a za sve su zaposlenike osigurane i po tri platnene maske, kao i obavezan razmak, za što su ranije izrađene i pregrade od leksana. Novim okolnostima, s ciljem što bolje zdravstvene sigurnosti učenika, prilagodili su se i u Industrijsko obrtničkoj školi u kojoj je ” u opticaju” svih sedam ulaza. Nastava će biti organizirana u učionicama, na način jedan razred-jedna učionica, odnosno-jedan razred-jedna radionica, za praktičnu nastavu. Kako u ovoj školi, zbog stručne prakse, učenici nisu svaki dan na nastavi, cirkulacija će biti manja, a time i mogućnost bilo kakvih zdravstveno-epidemioloških problema. Ono što ne budu mogli organizirati u prvoj smjeni, odradit će u drugoj, upoznaje ravnateljica Mirela Brlić Trnka.

Nastava će u dvije smjene biti organizirana i u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi, u kojoj nemaju mogućnost osiguranja razmaka, stoga su maske za sve obavezne, a pobrinuli su se i za dovoljnu količinu dezinfekcijskih sredstava raspoređenih po cijeloj školi. Uz jedan zaprimljeni zahtjev za on line nastavu, kao i iskustvo iz prošle školske godine, i ova će, vjeruje ravnateljica Sanja Muller Zoričić, proći bez većih poteškoća, jer cijeli je kolektiv pripremljen za sve scenarije ali i spreman situaciju riješavati ” u hodu”. Bez imalo bojazni za sigurnost i zdravlje učenika mogu biti i roditelji novogradiških gimnazijalaca jer i najprestižnija novogradiška srednja škola je prostor i održavanje nastave prilagodila naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog Ministarstva. U školi su, upoznala je ravnateljica profesorica Ljiljana Ptačnik, spremni na sve scenarije, uključujući i moguću ponovnu on line nastavu, čemu će, itekako, pomoći ranije iskustvo zbog kojeg je ,proljetos, čitav odgojno-obrazovni sustav, silom prilika, zakoračio u digitalno doba.

TEKST: S. Tarbuk          FOTO:os-mlovrak-ng.skole.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn