NOVA ODLUKA STOŽERA – Ukinuta zabrana rada nedjeljom za trgovine

Datum objave: 26. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je, nakon mjesec dana zabrane rada trgovina, ukinuo tu odluku uz obrazloženje kako je epidemiološka situacija povoljna.

“Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine  za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo”, objavili su u priopćenju iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Stožer je donio i izmjenu Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Izmjenom je omogućeno da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali i prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka HZJZ-a.

Odluku o zabrani rada nedjeljom Stožer je uveo 24. travnja i trajala je četiri tjedna. Objašnjenje uvođenja te mjere glasilo je da su produžavanjem radnog vremena preko tjedna, prilikom ublažavanja mjera borbe protiv koronavirusa, dobili daleko veći broj radnih sati i dvije smjene. Trgovine koje su imale organizirano radno vrijeme duže od 10 sati imale su dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene od najmanje jedan sat, radi dezinfekcije prostora. Nedjeljom i blagdanima bio je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je da u javnu raspravu idu izmjene i dopune Zakona o trgovini po kojemu će 14 nedjelja biti radnih, a poslodavci će sami odabrati kojih će to 14 profitabilnih nedjelja biti.

TEKST: S.Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn