NOVA MJERA – Za izvanrednu privremenu potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima osigurano 360 milijuna kuna

Datum objave: 23. 10. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – U prostorima Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije “Panora” predstavljena je mjera za potporu poljoprivrednicima „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19″ koju će provoditi Ministarstvo poljoprivrede. Ukupni iznos potpore je 360 milijuna kuna. Konferenciju za novinare održao je savjetnik za projekte Stjepan Jakopović.

Radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na portalu e-savjetovanja dva nacrta natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 360 milijuna kuna, upoznao je na konferenciji za novinare savjetnik za projekte Stjepan Jakopović. “Natječaj je u ovom trenutku u javnoj raspravi i moguće su izmjene uvjeta, no zbog potrebe prethodne registracije želimo informirati sve zainteresirane,” naglasio je Jakopović.

Kako bi poljoprivrednici ostvarili potporu trebaju zadovoljavati nekoliko uvjeta – trebaju biti fizičke i pravne osobe uspisane Upisnik poljoprivrednika ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1. siječnja 2019. godine. Drugi uvjet koji moraju zadovoljiti je da su upisani u Registar poreznih obveznika zaključno s 1.siječnja 2019. godine. Osim toga, prihvatljivi korisnici na ovom natječaju moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva. “Prijave će se vršiti putem Agronet sustava, a ono što želim naglasiti da svi koji žele sudjelovati u ovom natječaju moraju biti evidentirani u evidenciji korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu, a taj zahtjev treba podnijeti do 26. listopada 2020. godine. Prema planu, rok za objavu ovo natječaja i samih prijava je 30. listopada 2020. godine do 16. studenoga 2020. godine,” rekao je Jakopović

Drugi natječaj je za MSP-ove, gdje su prihvatljivi korisnici mikro, mala i srednja poduzeća registrirana za djelatnost prerade, stavljanje na tržište i razvoj poljoprivrednih proizvoda kao što su masline, grožđe, mlijeko, meso, voće, povrće, ljekovito bilje te pakiranje jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda. Korisnici moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1. siječnja.2019. Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15%, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u razdoblju od 1.1. do 30.6.2020. godine (uključujući 30.6.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

“Također, kako bi podnijeli zahtjev korisnici moraju biti upisani u evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju, a taj zahtjev teba podnijeti do 26. listopada 2020. godine. Rok prijave je od 29. listopada 2020. godine do 5. studenoga 2020. godine. Rokovi su suženi i pozivam sve poljoprivrednike koji se nalaze u Registru poreznik obveznika i zadovoljavaju ove uvjete, da kontaktiraju svoje računovodstvene servise, a potom Agenciju za plaćanja ili nas u Panori te provjere imaju li mogućnost ostvarivanja ove potpore,” zaključio je Jakopović.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

 

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn