NOVA LATICA DJEČJEG VRTIĆA “TRATINČICA” – Otvoren Područni dječji vrtić u Kuzmici

Datum objave: 22. 1. 2024. | Kategorija: Društvo

KUZMICA – U Kuzmici je danas svečano otvoren dječji vrtić, projekt kojeg su s nestrpljenjem očekivali najmlađi i njihovi roditelji, ali i čitava lokalna zajednica. Suvremeno zdanje Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića “Tratinčica” Pleternica vrijedno je preko 1,2 milijuna bespovratnih eura.

Dječji vrtić u Kuzmici za koji je kamen temeljac položen krajem 2022. godine ostvarenje je želja, planova te ponajprije, potreba roditelja za kvalitetnom smještajem te odgojem i obrazovanjem djece vrtićke i jasličke dobi.  Projekt izgradnje Dječjeg vrtića u Kuzmici odobren je bespovratnim sredstvima EU, u okviru Mjere 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Nositelj projekta je Grad Pleternica. Riječ je o 4 nove odgojno-obrazovne skupine na površini od 600 četvornih metara, a projekt vrijedan preko 1,2 milijuna eura omogućit će stvaranje nove infrastrukture za predškolski odgoj i obrazovanje na području Grada Pleternice. Ovim ulaganjem utjecat će se na poboljšanje životnih uvjeta u ruralnoj sredini djece predškolskog uzrasta čime će se osnažiti njihove društvene vještine, povećat će se stupanj socijalizacije djece te osigurati kvalitetni temelji za daljnje osnovnoškolsko obrazovanje. Roditeljima, s druge strane, bit će omogućeni uvjeti da svoje dijete povjere na čuvanje stručnim kadrovima u adekvatnim i suvremenim prostorima u blizini njihova mjesta stanovanja.

Uz male vrtićarce svečanu vrpcu presjekle su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i požeško-slavonska županica Antonija Jozić uz gradonačelnicu Mariju Šarić i ravnateljicu Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolinu Hačka. Na prigodnoj svečanosti, uz mještane su nazočili i ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj Velaga, gradonačelnici i načelnici s područja županije te ravnatelji i direktori ustanova.

“Područni vrtić je osnaživanje vizije da svako dijete na području Grada Pleternice ima priliku rasti u poticajnom okruženju. Ovaj vrtić nije samo zgrada, to je dom u kojem će se stvarati nezaboravne uspomene, razvijati prijateljstva i kročiti prvi koraci prema znanju. Ovdje će djeca otkrivati svijet oko sebe, razvijati svoje talente i graditi temelje za budućnost,” naglasila je ravnateljica matičnog Dječjeg vrtića “Tratinčica” Nikolina Hačka.

Pleternica je grad u kojem će uvijek u fokusu biti djeca, naglasila je i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić. ” Djeca, a time i obitelj, temelj su budućnosti, pogotovo kada pričamo o nama važnom zajedništvu, koje je nama u gradskoj upravi glavni pokretač i snaga prilikom planiranja i stvaranja novih vrijednosti za veću kvalitetu života naših stanovnika.”

“Projekt Područnog odjeljenja Kuzmica odgovara na brojne izazove današnjice. Osim što osigurava kvalitetno mjesto za odgoj i obrazovanje, pomaže obiteljima, posebno zaposlenim roditeljima da bezbrižno rade i zarađuju za život, on donosi i radna mjesta, povećava kvalitetu življenja naših sugrađana ali utiče i na ravnomjeran razvoj svih naših naselja. Upravo ova tri spomenuta cilja su naši ciljevi koje smo si zadali na početku ovog mandata i s ponosom mogu reći da je ovo jedan od projekata koji zadovljava upravo sva tri navedena cilja.” rekla je Šarić uz zahvalu svima koji su dali svoj doprinos.

Ponos i zadovoljstvo istaknula je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Ovo je jedna lijepa latica u našoj Tratinčici, a u doglednoj budućnosti svjedočit ćemo još jednoj takvoj latici je najavljena je izgradnja vrtića u i Gradcu. Pruža se tako vrijedna prilika da djeca u vrtićima nauče nešto novo, da postanu bolji, uspješniji, da postanu vedriji stanovnici ovog našeg lijepog grada. Zahvalit ću se ovom prilikom onima bez kojih ovog projekta ne bi bilo – prvenostveno Vladi Rh na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem koja je zakoračila u jedan veliki smjer izgradnje vrtića u svim našim gradovima i općinama diljem Hrvatske, ostvarujući ideju da niti u jednom dječjem vrtiću na području Hrvatske ne bude na listi čekanja.Pokušala sam izbrojiti broj vrtića koji su u prethodnom periodu i koji će u periodu ispred nas, a za što su već odobrena sredstva, biti financirani iz fondova Europske unije i došla sam do broja 19 što nije beznačajan broj. To je prosječno dva vrtića po gradu i općini na području naše županije,” naglasila je županica Jozić.

Bespovratna sredstva Europske unije za realizaciju novog vrtića osigurana su u okviru Mjere 7.4.1. iz Europskog fonda za ruralni razvoj pri Ministarstvu poljoprivrede. Prigodnim riječima na realiziranom projektu čestitala je ministrica Marija Vučković. “Ljudi pitaju – zašto Ministarstvo poljoprivrede financira projekte poput ovog? Najprije treba reći da je to integralna ideja ove Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića – financiranje potrebne infrastrukture kako bi se obrisale granice između urbanog i ruralnog, tako da nitko ne osjeti nedostatke nego da se svatko osjeća jednako važan, omogućavanje najboljih mogućih uvjeta u školama, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi. Dakle, temeljna poruka ove Vlade. Drugo je da se pred Ministarstvo poljoprivrede danas postavljaju mnogi novi izazovi, a ključan izazov za hrvatski narod kao i za mnoge države Europske unije jest zaustavljanje depopulacijskog trenda u našim ruralnim krajevima te generacijska obnova.U okviru Programa ruralnog razvoja na području Požeško-slavonske županije financirali smo sedam dječjih vrtića, a kao što je županica spomenula putem različitih programa njih je financirano gotovo dvadeset i to će se nastaviti i dalje,” naglasila je ministrica Vučković.

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok

 

 

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn