NOVA GRADIŠKA U GLOBALNOM TRENDU – U okviru projekta BIOSOL u centru grada postavljeno Solarno stablo

Datum objave: 08. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nastojeći djelima potvrditi namjeru da dugoročno postane zelen i energetski neovisan grad, pridružujući se globalnom “go green” trendu, Nova Gradiška je s ciljem podizanja svijesti javnosti o obnovljivim izvorima energije, u okviru projekta BIOSOL u centru grada, na Trgu kralja Tomislava, postavila Solarno stablo.

S ciljem podizanja svijesti Novogradiščana i stanovnika okolnih općina o obnovljivim izvorima energije, u centru grada, na Trgu kralja Tomislava, postavljeno je Solarno stablo. Uz izradu energetske strategije i akcijskog plana, riječ je o još jednoj u nizu aktivnosti projekta BIOSOL, zajedničke prekogranične priče gradova Šabac i Nova Gradiška, koji djelima nastoje potvrditi namjeru da dugoročno postanu zeleni i energetski neovisni, pridružujući se, tako i globalnom “go green ” trendu.

Osim što će svojim atraktivnim izgledom privlačiti pozornost prolaznika, solarno će stablo uskoro korisnicima ponuditi i mogućnost punjenja mobitela, tableta, prijenosnih računala, električnih bicikala i romobila.

Energija sunčeva zračenja se putem fotonaponskih ćelija na solarnom stablu pretvara u električnu energiju iskoristivu kroz 6 USB priključaka, 6 SHUKO utičnica napona 230 V i 18 LED rasvjetnih tijela ukupne snage 36 W. Na poziciji solarnog stabla dostupna je i besplatna wi-fi mreža “SmartCityNg” preko koje se zainteresirani prolaznici mogu dodatno educirati o energiji sunčeva zračenja kao obnovljivom izvoru održive i efikasne energije.

Uz novopostavljeno solarno stablo, u okviru projekta BIOSOL, krajem prošle godine održan je i treći “task force”-sastanak projektnih timova s ciljem razmjene znanja, informacija i dosadašnjeg iskustva. Tema sastanka bila je upoznavanje s osnovama energetske strategije grada Nova Gradiška, jednoglasno usvojenog dokumenta na 26.sjednici Gradskog vijeća. Uz projektne partnere, članove task force grupe projekta BIOSOL i radne skupine za izradu novogradiške energetske strategije, sastanku su prisustvovali i predstavnici trećeg partnera na projektu-lokalne akcijske grupe Zapadna Slavonija, predstavnici JKP Toplana iz Šapca, Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, te Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba. Nakon dva prošlogodišnja sastanka održana u Šapcu, te aktualnog, trećeg, zbog epidemioloških razloga održanog online, domaćin četvrtkog radnog sastanka, trebao bi biti, dopusti li to javnozdravstvena situacija, grad Nova Gradiška.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO:novagradiska.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn