NOVA GRADIŠKA – SMART CITY: Na sjednici Gradskog vijeća usvojena Strategija razvoja grada do 2020.

Datum objave: 03. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

ngv06

NOVA GRADIŠKA – Na danas održanoj ( 3.ožujka),  jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška u aktualnom sazivu, gradski su vijećnici, unatoč prijedlogu HDZ-ovog Davorina Slišurića da dokument ide u dva čitanja, usvojili Strategiju razvoja grada, ključni planski dokument politike lokalnog razvoja u naredne tri godine.

Iako je aktualac ovaj puta, neuobičajeno za novogradiške standarde, potrajao tek nešto malo duže od regularnih 60 minuta, iznenađenja nije nedostajalo,  za što se, u ime Kluba vijećnika HDZ-a, pobrinuo Davorin Slišuriš, predlažući da se ključni gradski dokument, Strategija razvoja, usvoji u dva čitanja. Prijedlogu se, podsjećajući kako bi neusvajanje dokumenta dovelo u pitanje mogućnost prijavljivanja grada na natječaje europskih fondova, usprotivio prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, s čim su se, jer, na prvom im je mjestu, u svakom trenutku, dobrobit grada, nevoljko morali složiti i oni koji su mislili drugačije. Nakon blagog početnog „kuhanja“, usvajanja dnevnog reda, a onda i povremenih, uglavnom očekivanih „utjerivanja u red“ i blagih packi po prstima koje, vodeći, na prvom mjestu brigu o ugledu najvišeg predstavničkog tijela građana i lokalne samouprave, kolegama gradskim vijećnicima uredno dijeli predsjednik, dr.sc.Zoran Jukić, aktualac je mogao početi.

ngv03

I mada su dotaknuta i poneka škakljiva pitanja, prije svega ona koja se odnose na stanje u vječno problematičnom DINGU, ( stvar trenutno ispituje DORH) , ali i čini se, sve problematičnijem Industrijskom parku, gradski su vijećnici najveći interes pokazali za infrastrukturne i komunalne teme, kao i način raspolaganja gradskom imovinom.  Rekonstrukcija Ulice baruna Trenka i Mala, uređenje pješačkih staza u jezgri“ grada-Gajevoj i Relkovićevoj ulici, izgradnja dugo najavljivanog kružnog toka kod „Kauflanda“, nastavak uređenja dječjeg igrališta kod Doma hrvatskih branitelja i u Prvči, uređenje društvenog doma i rekonstrukcija pješačkih staza u Ljupini, parkiralište u naselju Urije, veliki i značajni projekt aglomeracije Nova Gradiška-Cernik-Rešetari, kao i besplatni priključci na kanalizaciju, početak radova na obnovi gradskog bazena-uređenje sportskog centra, pomoć poduzetnicima kroz sufinanciranje kamatnih stopa ESIF zajmova-samo su neki od projekata čija je realizacija u tijeku i za koje je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija.

Gradske je vijećnike zanimalo i što je učinjeno s gradskim zemljištem poklonjenim državi za nikad izgrađenu „Palaču pravde“ ( u tijeku su, gotovo svakodnevni konstruktivni razgovori s Ministarstvom pravosuđa u cilju pronalaska najpovoljnijih načina i modela vraćanja-prostor na kojem bi trebao biti budući „Muzej Vojne Krajine), kao i što će biti sa zgradom vojarne. I mada se donedavno činilo kako će devastirani prostor smješten u širem centru grada, postati i ostati mrtvi kapital, nakon službenih sastanaka u Ministarstvu državne imovine, čini se kako je pronađeno optimalno rješenje. Učilišni kampus, blagovaonica s kuhinjom, tehnički muzej, ali i Muzej Šegrta Hlapića, tek su neke od dobrih ideja koje bi, realizirane, mogle zaživjeti u prostoru vojarne.

ngv01

Nakon aktualca uslijedila je središnja i najvažnija točka dnevnog reda 9.sjednice Gradskog vijeća-Prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvoja grada, ključnog, planskog dokumenta politike lokalnog razvoja u čijoj je izradi, uz stručnjake, sudjelovala i radna skupina od više od 70 članova. Strategija sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere za postizanje održivog društveno gospodarskog razvoja do 2020.godine. Riječ je o dokumentu bez kojeg se grad ne može prijavljivati na natječaje europskih fondova, razvojnom konceptu Nove Gradiške koja bi se, u naredne tri godine, trebala pozicionirati kao takozvani „smart city“, ali i grad koji će razvijati konkurentno gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, stvarati povoljno poslovno okruženje, učinkovito upravljati infrastrukturom i zaštitom okoliša, te osvijestiti  kako grad bez kvalitetnog društvenog života, kulturnih i sportskih sadržaja, nije grad.

ngv08

„Ne prihvatimo li danas ovaj dokument, učinit ćemo gradu veliku štetu, usporiti ga ili čak zakočiti u razvoju, ali i unazaditi.“, rekla je, upoznavajući sa Strategijom razvoja, Senka Vranić, savjetnica gradonačelnika za europske fondove i svojevrsna mentorica kreatorskom timu dokumenta. Da je riječ o suviše općenitom dokumentu s kojim nisu dovoljno upoznati, ( zbog toga su i tražili da se dokument usvoji u dva čitanja), ali i bajkovitoj listi želja koja će dobro doći gradonačelniku „za mahanje“ u vrijeme predizborne kampanje, zaključili su u pojedinačnim raspravama, vijećnici HDZ-a i nezavisne liste.

Unatoč tome, prije svega stoga što, kako su rekli HDZ-ovci, „neće biti prepreka razvoju grada i krivci za nemogućnost povlačenja sredstava europskih fondova“, Strategiju razvoja grada dizanjem ruku, usvojilo je svih 18 vijećnika, čineći, na kraju, kako je rekao gradonačelnik Vinko Grgić „ odličnu stvar, osiguravajući Novoj Gradiški svijetlu budućnost. Na kraju krajeva, ovo nije moj dokument, ovo je strateški dokument ovog grada, dokument kojeg grad Bjelovar ima od 2011., a Zadar od 2013.godine. Koja je sad godina? To je naš problem.“, zaključio je, ne želeći „ulaziti u politikanstvo“, gradonačelnik Grgić,  pitajući sve kolege vijećnike tko je i što radio prethodnih godina.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn