NOVA GRADIŠKA REGIONALNI LIDER U PRIVLAČENJU INVESTICIJA – Na konferenciji INVESTITORiNG predstavljene nove investicije vrijedne više od pola milijardi kuna

Datum objave: 17. 3. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Grad Nova Gradiška organizirao je i ugostio INVESTITORiNG, prvu konferenciju na kojoj je predstavljeno 17 novih investicijskih projekata i ulaganja. Uz ukupnu vrijednost veću od pola milijarde kuna, što trenutno predstavlja i najveći privatni investicijski ciklus u Republici Hrvatskoj, potvrda je to strateške opredijeljenosti gradske uprave ka razvoju gospodarstva te snažan vjetar u leđa Industrijskom parku Nova Gradiška, jednoj od najboljih i najprestižnijih poduzetničkih zona u regiji, ali i šire.

Da je regionalni lider u privlačenju investicija Grad Nova Gradiška potvrdio je uspješnom organizacijom INVESTITORiNG-a, prve konferencije na kojoj je predstavljeno 17 novih investicijskih projekata i ulaganja ukupne vrijednosti veće od pola milijarde kuna, što u ovim trenutcima, predstavlja i najveći privatni investicijski ciklus u Republici Hrvatskoj. Potvrda je to strateške opredijeljenosti aktualne gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, ka razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta i još jedan snažan vjetar u leđa Industrijskom parku Nova Gradiška, jednoj od najboljih i najprestižnijih poduzetničkih zona u regiji ali i šire.

Uz 17 investitora koji su svoje poslovanje odlučili vezati uz Novu Gradišku, potvrdili su to i brojni gosti konferencije, među kojima, kao jedan od najpozvanijih, i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dragan Jelić, čovjek čiji je profesionalni život usko vezan s počecima razvoja Industrijskog parka. Nekadašnji direktor Centra za razvoj Brodsko posavske županije, podsjetio je na to pozdravljajući goste konferencije, ističući kako su upravo poduzetnici koji pune naše proračune temelj svakog razvoja. “Kako je povod ovoj konferenciji trenutno najveći privatni investicijski ciklus u Republici Hrvatskoj, dužnost mi je i čestitati gradu Nova Gradiška na značajnom uspjehu, ali i višegodišnjem zahtjevnom putu koji je prošao Industrijski park izrastajući u jednu od najatraktivnijih nacionalnih ulagačkih zona, što će, zasigurno, opravdati i Centar kompetencija za napredno inženjerstvo, kapitalni projekt IPNG-a vrijedan gotovo 120 milijuna kuna, jedan od najvećih takve vrste u Hrvatskoj, kada je riječ o istraživanju i razvoju.”, rekao je državni tajnik Jelić.

Namjerno zaobilazeći protokol i hijerarhiju, glavne goste konferencije, poduzetnike i investitore, na prvom je mjestu pozdravila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, Dinka Matijević, podsjećajući kako je strateški cilj ove gradske uprave održivi razvoj gospodarstva i privlačenje investicija koje donose radna mjesta, što će, u konačnici, biti i njihova zasluga. “Hvala vam što ste odabrali Novu Gradišku kao mjesto vaših ulaganja, a mi ćemo odabir nagraditi nastojeći vam u svakom trenutku biti istinski partner i prijatelj.”, rekla je Dinka Matijević.

Nakon konciznih i efektnih prezentacija novih poslovnih pothvata, investicija i ideja u prostoru novogradiške ulagačke zone, investitore je, s pravom zadovoljan razvojnim trendovima Grada, pozdravio njegov prvi čovjek, gradonačelnik i saborski zastupnik, Vinko Grgić, upoznavajući ih s učinjenim na podizanju kvalitete i standarda življenja u Novoj Gradiški.

“Mi smo mali grad koji želi biti velik i sve što radi, uz punu podršku svojih sugrađana, radi u tom smjeru. Kako ste o našem Industrijskom parku sve rekli svojim investicijama, upoznat ću vas s onim što smo učinili kako bi vam, uz poslovanje, boravak u Novoj Gradiški bio što ugodniji i sadržajniji, jer život ne čine samo posao i kuća, a, uz infrastrukturu, upravo su kvalitetni sadržaji, razlog zašto se u određenoj sredini ostaje. Želeći biti održiv grad koji ni čim ne zaostaje za većim i urbanijim sredinama, posljednjih smo se sedam godina, uz strateško opredijeljenje ka razvoju gospodarstva, usmjerili i ka ekologiji gradeći moderno reciklažno dvorište i deponiju otpada, privodeći kraju projekt sortirnice vrijedan 12 milijuna kuna i pripremajući lokacijsku dozvolu za kompostanu, nabavljajući nova električna vozila i sve potrebne strojeve, o čemu uspješno brine gradska tvrtka Odlagalište. Kako su, uz otpad, ključan problem suvremenog društva i energenti, prije svega voda, spajanjem dviju tvrtki u današnji Vodovod Zapadne Slavonije, projektom aglomeracije, izgradnje pročistača, pozabavili smo se i tim pitanjem.” rekao je Grgić.

“Prateći suvremene ekološke i trendove održivog razvoja, riješili smo i pitanje električne energije, uvođenjem led javne rasvjete, energetskom obnovom gotovo svih zgrada u vlasništvu grada, otvaranjem električne punionice, nabavom električnih vozila, a onda i velikim međugraničnim projektom fotonaponske elektrane od pola megavata, otvorenom prošle godine. Novi iskorak predstavlja i trenutno aktualan projekt Fonda država Linhenštajn, Island i Norveška kojim ćemo “ispitati” geotermalnu energiju kojom je naše podzemlje iznimno bogato, što ćemo, s pravom očekujući prolazak, narednih godina, uz pomoć stručnjaka i ispitati. Uspije li ova priča onako kako se nadamo, u planu je izgradnja energane s toplovodom do vaših postrojenja. Kako održivost znači i čist i zelen grad i tu,također nastojimo biti lideri, zahvaljujući stručnošću i zalaganjem gradske tvrtke Eko Kong pred kojom je i skori projekt rekonstrukcije Gradske tržnice, za koji smo već sada dobili odličan broj bodova i izgradnja parkirališta u središtu grada sa 142 mjesta. Značajna smo sredstva uložili i u izgradnju društvene infrastrukture, dječja igrališta, kino, sportske terene, kao i projekt rekonstrukcije gradskih bazena na koji smo posebno ponosni i koji je, baš ovih dana, dobio uporabnu dozvolu. Uz 100-ak pa i više godišnjih događanja u dvorani Doma kulture, projekt izgradnje moderne gradske knjižnice i multifunkcionalnog centra za mlade u zgradi nekadašnje robne kuće, nove gradske vijećnice u kojoj se nalazimo, planiranog uređenja najužeg središta grada s novom pozornicom, izgradnje trećeg dječjeg vrtića, programu povoljne kupnje gradskih parcela namijenjenih izgradnji kuća mladih obitelji ali i planiranog čitavog novog naselja za te namjene, siguran sam da će vam Nova Gradiška, uz stručnu pomoć i izgrađenu poslovnu infrastrukturu u Industrijskom parku, ponuditi ugodan i sadržajan život. “, rekao je, između ostaloga gradonačelnik Vinko Grgić.

Potencijale Grada Nova Gradiška i njegovog Industrijskog parka, kao i nove razvojne i poslovne vizije na konferenciji InvestitoriNG, predstavili su, Adam Đanić, direktor Centra kompetencija za napredno inženjerstvo, zahvaljujući kojem će, već dogodine, u gradu postati aktualne i teme poput umjetne inteligencije, robotike i automatizacije, Mladen Mikolčević, direktor Industrijskog parka, Stjepan Bošnjaković, u ime Brodsko posavske županije i Tomislav Šimić, predstavnik Udruženja obrtnika Grada, a konferenciji je, uz nove i stare investitore i predstavnike bankarskog sektora, nazočio i Davor Pitting iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Na 1.Investitoringu svoja su ulaganja i poslovanja predstavile tvrtke Axereal Croatia d.o.o,. Boortmalt group i Slavonija slad, Tang, Empwr, Klimaoprema, Clarum, Only men stuff,Ejot spojna tehnika, Drvo mag, Bratles Conjar i Brodax, Agro monting, Techno win, Cortina design i Heavy duty.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn