NOVA ATRAKCIJA U PLETERNICI – Virtualna šokica vodi vas kroz grad bećarca

Datum objave: 20. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U sklopu projekta “Njeno veličanstvo Šokica” u Pleternici je 19. ožujka premijerno održana turistička šetnja s virtualnom Šokicom, a predstavljena je i skulptura čija je autorica akademska kiparica Tatjana Kostanjević.

Moderne tehnologije mijenjaju način interpretacije baštine, a samim time zahtijevaju i novi pristup, tvrde iz Turističke zajednice Grada Pleternice. Tako je u gradu bećarca nastao i projekt “Njeno veličanstvo Šokica”, koji uz pomoć virtualne stvarnosti prezentira određene točke na području grada.”Željeli smo pružiti  mogućnost svim posjetiteljima da na brz i jednostavan način dobiju osnovne informacije o lokalitetima u centru grada. Posjetitelji se mogu odlučit za šetnju od točke do točke ili posjetiti samo one koje ih zanimaju, a na njoj će ih dočekati Šokica, njihov osobni virtualni asistent koji će im reći nekoliko riječi o samoj lokaciji,” pojasnila je pleternička gradonačelnica Marija Šarić.

u to su se uvjerili i posjetitelji jučerašnje “Šetnje sa Šokicom”, prve takve organizirane mini manifestacije koja je pred 50-ak zainteresiranih premijerno održana. Sve što korisnik treba jest uključiti kameru na mobitelu i skenirati QR kod, nakon čega dobiva upit želi li otvoriti virtualnu stvarnost i nakon par trenutaka na ekranu njegovog mobitela pojavljuje se Šokica.

Početak šetnje bio je u prostoru Gradske kuće gdje su se posjetitelji upoznali i s skulpturom “Šokice”, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević koja je za grad bećarca ostavila umjetnički trag i u obliku skulpture  Friedricha Solomona Krausa koji vas čeka na Trgu bećarca.

“Važno je pratiti trendove, pa čak i biti korak ispred što vjerujem da smo mi ovime uspjeli. Posjetiteljima koji dođu u Pleternicu na sat, dva ili više, mi smo im na omogućili obilazak sa “turističkim vodičem”. S vremenom ćemo svakako dodavati nove točke i nove opise samih lokacija jer je ovo projekt od vitalnog značaja za prezentaciju Pleternice koji se razvija,” rekla je direktorica TZ Grada Pleternice Ivana Ketović Marjanović.

TEKST: S. P              FOTO: Grad Pleternica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn