NOĆ U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA – Otkrijte terapeutsku moć knjige i čitanja

Datum objave: 22. 4. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Ovogodišnjem nacionalnom slavlju knjige, uz 130 knjižnica, više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture, tradicionalno će se, u Godini čitanja, pridružiti i Gradska knjižnica Nova Gradiška. Noć knjige s brojnim vas zanimljivim sadržajima čeka od 23. do 27. travnja

Iako joj popularnost među poklonicima nikada nije opala, knjiga je svoju aktualnost ponovno potvrdila i tijekom pandemije, uljepšavajući nam i skraćujući vrijeme “lockdowna.” U Godini čitanja, podsjetit će na to i Noć knjige, jedinstvena manifestacija kojoj će se, uz 130 knjižnica, više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture, tradicionalno pridružiti i Gradska knjižnica Nova Gradiška, brojnim zanimljivim sadržajima od 23. do 27. travnja.

Uz akcije besplatnog učlanjenja i oprosta zakasnine na dječjem i odjelu za odrasle, humanitarnu akciju prodaje otpisanih knjiga za potrebe donacija petrinjskoj i sisačkoj knjižnici, Noć knjige novogradiškim će čitateljima ponuditi i niz raznovrsnih programa. O ljekovitosti i radosti čitanja, kroz video klipove, fotografije, poeziju, prozu i crtež, progovorit će 20 najčitatelja i čitateljica Dječjeg odjela knjižnice, ali i oni stariji koji će podsjetiti na značaj čitanja za duhovno i fizičko zdravlje, što smo, tijekom tijekom pandemije, svi shvatili. Male i velike razveselit će i izložba ilustracija i slikovnica autorice Andreje Peterlik Huseinović, pod nazivom “Ljubav je lijek za sve – čitajmo s ljubavlju”, koja će, nakon što je obišla svijet, zajedno s autoričinim pozdravom putem video-linka, stići i do Nove Gradiške.

Tim knjižničara svojim će korisnicima povodom Noći knjige pokloniti i virtualno predavanje na temu “Literarna biblioterapija u kontekstu pametnog čitanja predavača izvanrednog profesora na Fakultetu hrvatskih studija, dr.sc.Davora Piskača, a ljekovite misli o važnosti knjige, čitanja i umjetničkog stvaralaštva sa zainteresiranima će podijeliti i brojni poznati spisatelji i spisateljice poput Julijane Matanović, Tita Bilopavlović, Mire Gavrana, Zorana Malkoča, Željke Horvat Vukelja, Sanje Polak, Pavla Pavličića, Andree Divić, Katarine Marjanović, Andreja Đeraja…Manifestaciji će se pridružiit i članovi čitateljskog ali i Fan kluba Mire Gavrana, kao i brojni zavičajnici koji će o knjizi i njenim ljekovitim svojstvima progovoriti kroz glazbu. Uz Gradsku knjižnicu kao organizatora i knjižnični tim u sastavu- Biljana Dakić, Mirjana Pranjić, Anka Višić, Renata Matijašević, Biljana Radoš, Goran Bašić, pokrovitelji Noći knjige su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Nova Gradiška.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO:nocknjige.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn